У більшості регіонів України зберігаються складні погодні умови. Зі снігових заметів рятувальники вивільняють водіїв та автомобілі, а дітей навіть відправили на вимушені канікули. Журналісти «Урядового кур’єра» розповідають про ситуацію у різних областях країни.

Харківщина. Наметів обігріву стає більше

Сильні морози не покидають Слобожанщину. Стовпчик термометра сягнув уже 25-градусної позначки зі знаком мінус і, як попереджають синоптики, опускатиметься й нижче. За інформацією прес-служби Харківської міської ради, з обмороженнями госпіталізовано 17 осіб. А по медичну допомогу через сильні переохолодження до медзакладів звернулося 30 харків’ян.

У місті та області поряд зі стаціонарними пунктами обігріву встановлюють ще й намети. Перший такий пункт, як повідомив начальник відділу з питань взаємодії з органами державної влади, засобами масової інформації та зв’язків з громадськістю Головного управління ДСНС України у Харківській області Ігор Лупандін, рятувальники встановили між автовокзалом і станцією «Лосєво-2» в Орджонікідзевському районі Харкова, оскільки саме в цьому місці проходить великий потік людей. «Ще один намет для обігріву громадян ми встановили біля Центрального ринку, — каже Ігор Лупандін. — Будь-який бажаючий тут може отримати гарячу їжу та чай».

Продуктами харчування та дровами, а також електропостачанням пункти обігріву забезпечують районні адміністрації. У наметах регулярно проводиться санітарна обробка. Рятувальники чергують у наметах цілодобово. З досвіду минулих років щоденно кожний пункт обігріву відвідує близько 200 осіб. Сьогодні ця кількість може збільшитися.

Дніпропетровщина. Червоний Хрест допомагає людям

На Дніпропетровщині через погіршення погодних умов збільшили кількість місць, де можна зігрітися: встановили 208 пунктів обігріву, в тому числі 191 стаціонарний та 17 мобільних. Там для безхатченків заготовлені гарячий чай, харчування та теплий одяг. У пункті обігріву можна не тільки поїсти та зігрітися, а й отримати медичну допомогу. Мобільний пункт — намет — опалюється і освітлюється, має необхідні меблі, одночасно може прийняти близько сорока чоловік. У наметі, як правило, чергують два службовці державної служби з надзвичайних ситуацій, два співробітники міліції, один медичний працівник та один представник Товариства Червоного Хреста.

За словами керівника цієї організації Людмили Лашко, на Дніпропетровщині працюють 44 кімнати і 4 центри медико-соціальної допомоги Товариства Червоного Хреста. «Наприклад, у центрі по вулиці Робочій, 33, ми щодня забезпечуємо бездомних людей, а також тих, хто опинився у складних життєвих обставинах, гарячими обідами. Надаємо їм теплий одяг, взуття. Також представники нашої патронажної служби чергують у наметах та пунктах обігріву, їздять у соціальних патрулях», — розповіла Людмила Лашко.

За повідомленням департаменту з інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Дніпропетровської облдержадміністрації, з моменту розгортання пунктів обігріву в області до них звернулося 1485 людей. Також 29 соціальних патрулів об’їжджають місця найбільшого скупчення людей та інформують населення щодо діючих пунктів обігріву.

Донеччина. Незаплановані канікули

У Донецькій області розходилася погода, при якій, як кажуть, добрий господар пса не вижене на вулицю. Мокрий сніг, сильний вітер, низька мінусова температура та ожеледиця на дорогах змусили освітян вдатися до незапланованих канікул. Як повідомили «УК» в управлінні освіти та науки Донецької облдержадміністрації, починаючи з середи повністю призупинили навчання в Амвросіївському (3395 учнів, 26 шкіл), Волноваському (5151 учень, 46 шкіл), Тельманівському (2345 учнів, 19 шкіл) та Першотравневому районах (1973 учні, 13 шкіл). Тобто через негоду тимчасово не працюють 104 школи, а майже 15 тисяч учнів залишаються вдома. Частково призупинили навчання також в інших районах засніженого зараз краю — Мар’їнського та Старобешівського, де на вимушені канікули пішли 3608 школярів. А у низці районів через негоду немає можливості організувати підвезення дітей — всього 2 тисячі 693 учні.

Через збільшення кількості хворих на грип та гострі респіраторні інфекції серед дітей призупинено навчання у 30 школах Донеччини, які зараз не відвідують майже 10 тисяч учнів. Найпершими карантин увели в містах Єнакієве та Селидове, а також у Великоновосілківському та Ново?азовському районах. У останньому з районів не працюють ще й кілька дитячих садків. Всього через негоду, захворювання та інші причини ЗОШ Донеччини тимчасово не відвідують 32 тисячі 487 учнів. Отже, незаплановані канікули для місцевих школярів, схоже, будуть подовжені.

Запоріжжі, як і в інших областях, облаштовують у наметах пункти обігріву. Фото УНІАН

Запоріжжя. Школярі пішли на вимушену перерву

Зупинили навчання у школах Бердянська, Мелітопольського, Кам’янко-Дніпровського, Приморського, Приазовського, Токмацького, Якимівського і Вільнянського районів. У населених пунктах, розташованих біля моря, таке рішення ухвалили у зв'язку з сильним вітром і пониженням температури, а в сільській місцевості через проблеми з підвезенням учнів до шкіл. Як повідомила начальник відділу охорони здоров'я Бердянської міськради Олена Юрченко, ситуація із захворюваннями не викликає занепокоєння, гірше — із травмуванням населення. За один день до місцевого травмпункту по допомогу звернулися 192 жителі міста, з яких 31 дитина.

Всі запорізькі виші, професійно-технічні заклади, а також дитячі садки продовжать роботу у звичайному режимі, температура в приміщеннях відповідає встановленим санітарним нормам.

Складні ситуації виникали на дорогах по всій області і додали роботи рятувальникам. Із снігового полону доводилося визволяти чимало легковиків, вантажівок і навіть автівок швидкої допомоги. А у Кам'янці в сніговий замет потрапили шкільний автобус, що перевозив 10 дітей, автомобіль швидкої допомоги та три легкових автомобілі. Всього звільнили зі снігового полону 17 людей.

За словами голови Запорізької облдержадміністрації Олександра Пеклушенка, у всіх напрямках ситуація перебуває під постійним контролем: «Вимагаю ретельно відслідковувати ситуацію, особливо в сільській місцевості. Ризиків для дітей не повинно бути. Якщо потрібно, будемо оголошувати карантин. Пенсії, постачання населення продуктами, виплата зарплат, постачання тепла — все це головні пріоритети нашої роботи».

Попри те, що дорослі переймаються проблемами боротьби із сніговою стихією, запорізькі дітлахи радіють можливості погратися у сніжки, адже давно тут не було снігу.

Волинь. Рятувальники виручили породіллю

Шквалистий вітер і випадання великої кількості снігу нині додали роботи всім. Попри зусилля волинських автодорожників тимчасово то тут, то там перемети ускладнюють рух на дорогах загального користування. Днями у районі села Пірванче, що в Горохівському районі, у сніговому заметі на узбіччі дороги застрягла «швидка», що рухалася за викликом до вагітної жінки. Медики швидко зорієнтувалися в ситуації і зателефонували до Служби порятунку «101» та пояснили ситуацію, що склалася.

На виклик відразу ж виїхав разом зі своїми підлеглими начальник державної пожежно-рятувальної частини з міста Горохова Вадим Сокол. Потужним автомобілем вони й відвезли із села Лемешів до пологового будинку 21-річну майбутню маму, де через 15 хвилин вона благополучно народила здорову донечку. Щаслива мати щиро дякує рятувальникам за допомогу. Свою крихітку вона назвала Богданою.

ПРОГНОЗ ПОГОДИ

Сьогодні до –33!

Український гідрометцентр попереджає населення про ускладнення погодних умов протягом найближчих кількох днів. Так, до 30 січня на півдні, в Донецькій області та у центрі очікуються сильні снігопади та хуртовини, снігові заметілі, посилення швидкості вітру до 22 метрів на секунду, на півдні — до 30). Збережеться пониження температури у центрі вночі — до 21—26 градусів морозу, вдень — до 14—19, у східних областях та на півночі Лівобережжя вночі буде 28—33 градусів морозу, вдень — до 24, у південній частині вночі —15—20 морозу, вдень — 11—16 градусів нижче нуля.

У чотирьох областях ускладнено рух автошляхами

За оперативними даними, станом на ранок 29 січня через негоду ускладнено проїзд автошляхами загального користування у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській областях, повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури України.

У Донецькій області через сильні снігопади, хуртовини при температурі повітря від –12 до –17°С та пориви вітру до 30 м/с утворилися снігові перемети на дорозі державного значення Н-20 Слов’янськ — Донецьк — Маріуполь, км 140+00 — км 221+980. Через це з 8.00 тут закрито рух для всіх видів транспорту. З 5.00 у зв’язку з негодою заборонено рух автошляхами Т-05-08 Донецьк — Новоазовськ — Сєдове (км 13+700— км 127+900), Т-05-23 від (Н-20) Кремнівка — Ялта (км 0+000- 62+515), Т-08-03 Запоріжжя — Маріуполь (км 177+600 — км 219+104), Т-05-07 Єнакієве — Шахтарськ — Амвросіївка (км 48+00 — км 66+000) та Т-05-07 Донецьк — Харцизьк — Амвросіївка — КПП «Успенка» (км 61— км 93+00). Об’їзд здійснюється через міста Амвросіївка та Маріуполь.

На Дніпропетровщині тимчасово обмежено проїзд дорогою державного значення Н-08 Бориспіль — Дніпропетровськ — Запоріжжя, км 415+380 — 432+000.

У Запорізькій області закрито рух окремими ділянками доріг: М-14 Одеса — Мелітополь — Новоазовськ, км 530 — км 604 (Приморський та Бердянський райони); Р-37 Енергодар — Василівка — Бердянськ, км 146 — км 207 (Приморський та Бердянський райони); Т-08-03 Запоріжжя — Маріуполь, км 86 — км 130 (Пологівський та Куйбишевський райони); Т-08-15 Оріхів — Пологи — Кінські Роздори — Андріївка — Бердянськ, км 45 — км 130 (Пологівський, Куйбишевський та Бердянський райони); Т-08-19 Куйбишеве — до а/д М-14, км 10 — км 51(Куйбишевський та Бердянський райони).

На Миколаївщині через утворення снігових переметів обмежено рух транспорту дорогою Т-15-10 Н.Одеса — Єланець (км 9-24). Для розчищення доріг загального користування задіяно 1873 одиниці техніки та 2703 дорожники. Обласні служби автомобільних доріг у посиленому режимі долають наслідки негоди.

Сторінку підготували Світлана ГАЛАУР, Наталія БІЛОВИЦЬКА, Павло КУЩ, Наталія ЗВОРИГІНА, Валерій МЕЛЬНИК, Лариса КОНАРЕВА,«Урядовий кур’єр»