ВПОРАЛИСЯ

Комунальники Донецька звітують про майже стовідсоткову готовність  до початку опалювального сезону

Типова донецька багатоповерхівка іноді нагадує мурашник. Особливо восени, коли мешканці заклопотано снують біля входу, переймаючись підготовкою до зими. Хтось привіз і заносить до під’їзду мішок картоплі. Інший вивантажує лантух цибулі, відро яблук, банки з домашньою консервацією. А одна з жінок котить возик-«кравчучку» з пласкою коробкою, в якій електронагрівач у вигляді батареї центрального опалення.

— О! Пора й свій нагрівач діставати з балкона, — немов читаючи мої думки, промовив чийсь голос поруч. — Бо щось комунальники дуже бадьоро рапортують про готовність до опалювального сезону. Хоча б не зурочили…

Всі на боротьбу з боржниками!

Тільки за останні два місяці співробітники ККП «Донецькміськтепломережа» провели більш як 30 рейдів і відвідали майже чотири сотні квартир донеччан, які заборгували за тепло та гарячу воду. 37 боржників виявилися зговірливими і заплатили за послуги в повному обсязі на загальну суму майже 150 тис. гривень. А з тими, хто не поспішав цього робити, особливо не церемонилися — накладено 44 штрафи на майно, описано та заарештовано більше двох десятків одиниць побутової техніки, зокрема  сучасні телевізори та домашні кінотеатри, DVD- програвачі та мікрохвильові печі, цифрові відеокамери, комп’ютери, пральні машини.

Певна річ, окремі боржники намагаються не пускати на поріг небажаних візитерів, а ті, в свою чергу, попереджають — наступного разу можуть навідатися сюди із… фахівцями з демонтажу дверей, а платити за нові замки потім доведеться господарям помешкань. Утім, комунальники сподіваються, що до цього не дійде. За словами Тетяни Жмури, начальника відділу по роботі з проблемними платниками (є й такий!) «Донецькміськтепломережі», вилучення майна, як правило, веде до погашення боргу і власникам відразу повертають побутову техніку та інші речі. Хоча налаштовані в підприємстві дуже рішуче. «Люди, які ще живуть ілюзіями про те, що їм спишуть борги минулих років, глибоко помиляються, — застерігає директор «Донецькміськтепломережі» Віктор Рогачов. — Звідси висновок: кожен повинен отримувати те, що заробив. У даному разі або тепломережа — оплату за послуги, або неплатники — покарання за борги. Тому споживачам не варто створювати собі проблеми».

А поряд із методом «батога» комунальники не забувають і про «пряник»: ведуть роз’яснювальну роботу, заохочують своєчасних платників цінними подарунками і організовують роботу пересувних кас, в яких донеччани можуть заплатити за послуги буквально біля під’їздів своїх будинків. Подібний підхід практикують у КП «Донецькміськводоканал»: пересувні каси зараз працюють у всіх міських районах, особливо віддалених.

Нові програми енергозбереження зменшать втрати тепла на 20 —  30% Фото з сайту reporter.delfi.ua

Нове життя — старим спорудам

На запитання про небажання своєчасно сплачувати за надані «теплі» послуги мешканці міста нерідко відповідають запитанням: «А за що платити?..» Насамперед це мешканці тих проблемних будинків, що давно потребують реконструкції та утеплення. В міській раді називають наступні цифри — із 12 млн 600 тис. кв. метрів житла 30% вже вичерпали свій ресурс. Щороку 10% всіх коштів, виділених із місцевого бюджету на капітальний ремонт, спрямовуються на ремонт цих споруд, проте грошей мало.

«Ми добре знаємо, що з цими будинками робити, — запевняє міський голова Донецька Олександр Лук’янченко. — Існує кілька способів, що дають можливість спочатку перевірити, відмоніторити технічну характеристику кожного будинку і вирішити, як саме подовжити термін експлуатації. Це стосується зміцнення всіх конструкцій, заміни інженерних мереж, утеплення приміщення. І після виконання таких робіт я як інженер-будівельник гарантую, що будь-якому будинку можна подовжити експлуатаційні характеристики від 30 до 50 років».

Власне, подібні наміри вже почали запроваджувати. Відповідні роботи з переобладнання щодо утеплення та подовження терміну експлуатації будинків провели під час реконструкції Привокзальної площі. А ще цього року в обласному центрі розпочалася реалізація «Пілотного проекту з енергозбереження, зумовленого підвищенням теплоізоляційної спроможності житлових будинків Донецька» (кошторисна вартість — 8,5 млн грн, з яких 5 млн грн — за рахунок державного бюджету). Проектом передбачено комплексне вирішення проблеми енергозбереження житлових будинків шляхом проведення відповідних робіт, серед яких — зниження втрат тепла через зовнішні конструкції будинків із використанням сучасних варіантів утеплення, а також поліпшення якості комунальних послуг завдяки використанню нових інженерних систем регулювання та контролю за подачею тепла і води в кожен окремий будинок.

Подібні проекти впроваджують і в інших великих містах області — Артемівську та Маріуполі, проте саме донеччани найактивніше взялися за реалізацію комплексної програми енергозбереження на 2010-2014 роки. Розраховуючи здебільшого на кошти з місцевого бюджету, в місті насамперед взялися за утеплення фасадів та заміну вікон у приміщеннях школи № 141 та міської лікарні № 17. А в черзі на подібні роботи для зменшення втрат тепла стоять 1669 будинків обласного центру.

«Теплопостачання будується за схемою: виробництво, транспортування та споживання, — розповідає про міську програму енергозбереження начальник головного економічного управління міської ради Сергій Нікітенко. — У виробництві намагаємося зменшити втрати на 20—30%, однак для цього потрібні інвестиції та газові технології. Заміна нових електричних систем регулювання полум’я в котлах зменшить втрати газу. У нас досі є котли з КПД з 70% — ми їх обов’язково замінимо».

За попередніми підрахунками, реконструкції з метою енергозбереження в місті потребують понад 8 тис. будинків. А оскільки 40 відсотків тепла в них втікає через стіни, тож було вирішено в першу чергу утеплювати їх, а також замінювати вікна. Зрозуміло, ці роботи виконуватимуться поетапно: в перший рік взялися утеплити 234 будинки, в наступний — 267. А в 2014 році є намір довести цю кількість до 400 будинків.

Дірявих труб стає менше

Серед проблем минулого опалювального сезону — електропостачання: більшість тимчасових зупинок котелень траплялася через відключення електроенергії. Тому влітку ремонтники немало попрацювали на об’єктах електрогосподарства, а результати цієї роботи невдовзі стануть відомі. Ремонту та заміни в обласному центрі давно потребують і зношені комунальні мережі (в КП «Донецькміськводоканал» в такому стані 80% труб). І хоча торік вдалося уникнути серйозних аварій, пошкодження таки завдавали й завдають чималих клопотів споживачам та ремонтникам: з початку року в міських мережах сталося понад 6 тисяч аварій. Тому закономірно, що підготовка до зими цих комунікацій завжди на особливому контролі. А вже в середині вересня в ККП «Донецьктепломіськмережа» повідомили про майже стовідсоткову готовність теплових мереж та труб гарячого водопостачання. Готуючись до нового опалювального сезону, в підприємстві підготували 860 км труб (заплановано — 901,2 км). А місячний план заміни теплових мереж тут виконали на 112%. Для цих робіт тепловики запланували витратити більше 16 млн грн (досі освоєно 96% коштів).

Ударними темпами готуються до настання холодів і в КП «Донецькміськводоканал»: тут оцінюють рівень підготовки в 95%. Загалом комунальники освоїли 6 млн грн, а ще 2 млн грн заплановано використати для капітального ремонту водогінних вузлів. До опалювального сезону вже готові 142 водогінні та каналізаційні насосні станції (42 з них потребували поточного ремонту). Підприємство замінило 12 км водогінних та каналізаційних мереж.

Звісно, наближення «теплого дня календаря» в шахтарській столиці передбачає й підготовку певних запасів вугілля. Газ газом, однак у «Донецьктепломережі» ще працюють дві котельні на твердому паливі — у Ленінському та Пролетарському районах. Запаси вугілля для цих об’єктів на опалювальний сезон мають складати не менше 300 тонн. На початок вересня залишок вугілля на котельних з минулого сезону гарантує десятиденну роботу цих об’єктів. А потім відбудеться поетапне завезення твердого палива місцевого виробництва.

На нещодавній селекторній нараді голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький поставив чітке завдання всім керівникам міст та районів — завершити підготовку до опалювального сезону вже до 1 жовтня. Немає сумнівів, що обласний центр із цим упорається . А тим часом про наближення «теплого» 15 жовтня нагадують і суто місцеві особливості початку сезону теплих і не зовсім батарей. Адже з 17 жовтня у школах Донецька розпочнуться канікули: ось вже кілька років завдяки цьому «ноу-хау» в місті намагаються заощадити паливо для опалення навчальних закладів.

ТІЛЬКИ В «УК»

Наступний матеріал, про підготовку Києва до зими, читайте у п’ятницю, 30 вересня.

ПРЯМА МОВА

                                   
Олександр ЛУК’ЯНЧЕНКО,
голова Донецької
міської ради:

— Готуватися до зими ми почали ще навесні, оскільки запланували великий обсяг робіт: газифікація віддалених селищ, ремонт та реконструкція водогінних мереж, ремонт контактних мереж громадського транспорту, утеплення житлових будинків. Ці всі питання перебували і перебувають під постійним контролем міського виконкому та управлінь, які відповідають за окремі ділянки робіт. А ще особливу увагу надаємо надійності електропостачання. Оскільки під час минулої зими в деяких випадках енергетика нас підводила, взялися відремонтувати та замінити високовольтні підстанції, розподільчі пункти та кабельні мережі.

КОМПЕТЕНТНО

Юрій ПЕРЕБИЙНОС,
директор КП
«Донецькміськводоканал»

— Звичайно, заміна 12 км мереж — це крапля в морі, особливо, якщо врахувати, що 80% міських труб вже давно відслужили свій термін експлуатації, якщо не два чи три… Проте замінити більше ми не можемо через велику заборгованість споживачів за послуги водопостачання та водовідведення.