ФАНТАЗІЇ ЗБУВАЮТЬСЯ

У Луцьку виставили воскові фігури "Загадки міфів і легенд"

 

Глядачі можуть побачити на ній майже півсотні філігранно виконаних фігур, у тому числі античних богів Давньої Греції та Давнього Єгипту, улюблених дитячих героїв із мультфільмів - Шрека, Йоду, Гуллівера, наших сучасників, чиє життя щільно оповите міфами...

- Із мистецтвом воскування людство знайоме понад п'ять тисяч років. Відомо, що в Давньому Єгипті з бджолиного воску виготовляли амулети і магічні фігурки для стародавніх обрядів, штучні фрукти та квіти для прикраси інтер'єрів. Стародавні греки робили з цього ж пластичного матеріалу статуї богів, фігурки для різноманітних ігор, вінки, іграшки.

- У Давньому Римі майстри виготовляли з нього натуральної величини статуї померлих імператорів, - розповів директор Волинського краєзнавчого музею, заслужений працівник культури Анатолій Силюк, який і запросив пересувну виставку на Волинь.

У 1770 році в Парижі було відкрито перший музей воскових фігур Філіпа Куртіса. Оригінальну справу підхопила його племінниця, знаменита Марі Тюссо, яка згодом переїхала до Лондона. Певний розвиток отримало це мистецтво і в Російській імперії. Але після більшовицького заколоту воно надовго пішло в небуття.

- Тільки 1989-го у Ленінграді склалася група фахівців, котрі й вирішили відтворити забуту технологію воскування. Саме вони винайшли унікальний сплав для моделювання обличчя та тіла, який витримує перепади температури від +40 до -40 градусів, - розповіла адміністратор пересувної виставки Світлана Сєрова.

Цікаво, що з воску виготовляють тільки видимі частини тіла. Самі ж корпуси манекенів - зі склопластику (для пересувних виставок) або із гіпсу (для стаціонарних музеїв). Унікальними є очі фігур, які виготовляють з особливого сорту кришталю за складною технологією - так само, як і очні протези для людей. Їх замовляють в Інституті мікрохірургії ока ім. Святослава Федорова і обходяться вони до 600 доларів за пару. У фігур, до речі, натуральне людське волосся, яке у віск прикріплюється по одній волосинці...

Загалом над створенням одного експоната, що триває у середньому півроку, працюють люди півтора десятка професій. Цікаво й те, що в Західній Європі виготовлення воскової копії коштує у середньому 50 тисяч євро.

- У нашій колекції героїв є й українські персонажі, -продовжує свою розповідь Світлана Сєрова. - Це добре знані всім Дяк, Солоха, Хома, Панночка... І, звісно ж, сам Микола Васильович Гоголь.

З останнім, до речі, вже є міфічна історія. Одна відвідувачка зупинилася біля гоголівського куточка і почала розповідати письменнику, як вона любить його творчість. А потім зробила паузу і раптом запитала:

- Ви чуєте мене, Миколо Васильовичу?

А коли той не зважив за потрібне дати відповідь, у спокої його все одно не залишила:

- Розумію, що говорити не можете - то хоч дайте якийсь знак, що ваш дух чує мене!

Яким же було її здивування, коли наступної миті лампочка над Гоголем гучно вистрілила!..