КАНІКУЛИ

Рятувальники учать дітей основам безпеки, використовуючи ігрові форми

Для школярів літо —  найприємніша і найвеселіша пора. Однак для дорослих це й пора неабияких тривог за безпеку своїх чад. Адже якщо під час навчального року діти зазвичай під наглядом педагогів, а там, втомленим наукою, їм хочеться швидше добратися додому, то влітку як же не насолодитися всіма принадами фактично бездоглядного відпочинку! Звичайно, в останні дні навчального року в школах пройшли виховні години, бесіди на тему безпеки життєдіяльності, та нерідко діти забувають усе, що їм казали. Утім, рятувальники знайшли шлях дохідливішого донесення інформації до них.

Так працівники управління ДСНС у Херсонській області вирішили нагадати дітям правила поведінки в ігровій формі. Нині вони проводять свята безпеки у пришкільних таборах.

— Ось як це відбувалося в таборі школи №41 міста Херсона. Пожежники-рятувальники показали дітям, яке технічне спорядження використовують, надаючи допомогу людям і рятуючи їх у надзвичайних ситуаціях і подіях. А для дітвори доторкнутися до автомобіля, який побував «у боях», було неабиякою пригодою, тим паче особисто поспілкуватися з бійцями народної служби порятунку 101, — розповіла «Урядовому кур’єру» фахівець прес-служби управління ДСНС у Херсонській області Галина Лисенко. — Яскравим був виступ шкільної команди юних пожежників «Пожежники-international». Вони жваво і драйвово продемонстрували своїм одноліткам, як правильно дотримуватися простих правил безпеки під час відпочинку.

«Ця машина виїжджає на пожежі. А ви повинні знати, як їх не допустити» — пояснювали школярам херсонські рятувальники. Фото Павла ТКАЧЕНКА

А потім ми запропонували дітям «Пожежну зірницю». Хлопчики й дівчатка розділилися на команди і кинулися шукати за вказівником станції, які «сховалися» у різних місцях. На одній перевіряли знання знаків пожежної безпеки, на другій — які гриби отруйні, а які їстівні; на третій дітей консультували, як поводитися у певній ситуації, тощо. Усі учасники гри отримали на згадку приємні сувеніри. Бо, як сказала заступник директора з виховної роботи ЗОШ №41 Наталя Литовченко, тут немає переможців і переможених, для кожного безпека — це життя. А спілкуючись із дітьми, ми з’ясували, що їм дуже цікаві такі заходи.

Трохи згодом подібні заходи рятувальники Херсонщини проведуть і в дитячих оздоровницях на морських узбережжях області.

— Це дуже результативно, оскільки діти повторюють здобуті раніше знання, вивчають елементи безпеки життєдіяльності. До того ж, ми стараємось їх заохотити, — каже Галина Лисенко. — Тож переможці конкурсів отримують призи: м’ячі, канцприладдя тощо.

А ось ужгородські рятувальники, як повідомили нам у ДСНС України у Закарпатській області, в рамках Тижнів знань з основ безпеки життєдіяльності завітали до своїх підопічних — вихованців Часлівської загальноосвітньої школи-інтернату. Школярам продемонстрували бойовий одяг пожежника-рятувальника, спеціальне обладнання та спорядження, в якому працюють бійці служби 101 під час гасіння пожеж, ліквідації надзвичайних ситуацій та надання допомоги людям.

Особливу увагу школярів рятувальники звернули на дотримання правил безпечної поведінки під час літніх канікул, зокрема нагадали вихованцям про безпеку поблизу водойм та під час відпочинку в лісі.

Та, безумовно, хоч би як вкладали дітям у голови рятувальники чи педагоги правила безпечної поведінки, якщо дорослі не дбатимуть про те, щоб навколишнє середовище для дітей було безпечним, навряд чи обійдеться без проблем. Приміром, якщо пляжі не будуть належно облаштовані, якщо гойдалки не будуть відремонтовані тощо — тут жодні лекції й бесіди не допоможуть.