ЛЮДЯНІСТЬ

Завдяки «вікнам життя» у Львові рятують немовлят

Про доцільність облаштування таких рятівних віконець свідчить страшна звістка, що надійшла з міста Самбора. Там, як повідомили у відділі зв’язків з громадськістю ГУ МВС України у Львівській області, у контейнері для сміття на вулиці Торговій знайшли труп новонародженої дитини. Іншого виходу із складних життєвих обставин 16-річна студентка одного із самбірських училищ не знайшла.

Власне задля того, аби молоді матері, які опиняються у складних життєвих обставинах, могли анонімно залишити небажану новонароджену дитину, 2 роки тому у Львові вперше створили  спеціальні «вікна життя» — у Львівському державному перинатальному центрі та у шпиталі імені Андрея Шептицького.

«Вікно життя» подарувало, даруйте за тавтологію, життя маленькій Оленці Найді, якій дали ім’я на честь лікаря-неонатолога з міської клінічної дитячої лікарні, прізвище — зрозуміло звідки. Пізно ввечері у шпиталі імені Андрея Шептицького тривожно задзеленчав датчик. Чергова медсестра підбігла до віконечка і побачила у сповитку немовля, яке уважно дивилося своїми карими оченятами.

— Дівчинці, констатували лікарі, не більше тижня від народження. Дитина доглянута, спокійна і сита, — розповіла адміністратор шпиталю Дзвенислава Чайківська. — Після огляду, як і належить у подібних випадках, викликали «швидку допомогу» та міліцію, оформили протокол. Маля забрали у міську клінічну дитячу лікарню.

— Було б найкраще, звісно, якби мати обдумала свій вчинок, майбутнє дитини й захотіла повернути її. Шукати матір ніхто не буде, все має вирішити вона.

До подібних прогнозів спонукає доля трьох інших малят, для яких рятівним виявилося «вікно життя», відкрите у Львові завдяки проекту, що його зініціював народний депутат України Петро Писарчук. Хтозна, як би склалася доля новонародженого хлопчика, який з’явився в одному з «вікон» одразу після його відкриття. Відтак минулого року ще двічі спрацьовував спеціальний датчик у Львівському перинатальному центрі — тут залишили ще двох здорових немовлят.

А було б у Самборі, де чимало студентів середніх навчальних закладів, аналогічне рятувальне вікно, можливо, молода недосвідчена мати не вчинила б так жорстоко з малюком, а принесла б його у «вікно життя», де гарантовано  анонімність.