Незважаючи на заходи щодо збереження меліоративних систем та систем водопостачання, в області триває незаконний демонтаж та розкрадання зрошувальних систем і об’єктів незавершеного будівництва. Розпорядження та протокольні доручення щодо забезпечення збереження меліоративних систем районною владою на місцях ігнорують. Про це заявив заступник голови Запорізької ОДА Олександр Німас під час засідання обласної робочої групи з питань координації дій районних оперативних груп із контролю за збереженням меліоративних систем і мереж водопостачання.

Про нагальність питання свідчила й кількість фахівців, присутніх на нараді: представники відділу взаємодії з правоохоронними органами, оборонної роботи та з питань запобігання і виявлення корупції апарату Запорізької ОДА, прокуратури, Нацполіції, держінспекції сільського господарства в Запорізькій області, міжрайонного управління водного господарства місцевих райдержадміністрацій і сільрад.

Фото з архіву редакції

Олександр Німас сипав фактами. Зокрема у вересні біля села Калинівка Веселівського району зафіксовано факт розкрадання зрошувальної мережі, яка перебуває на балансі Калинівської сільради. Для незаконного демонтажу встигли підготувати 1700 метрів сталевого трубопроводу діаметром 900 мм, отже, втрата площі поливу становила б 908 гектарів. Тривають крадіжки внутрішньогосподарського зрошувального трубопроводу також у Якимівському районі. На території місцевої Горьківської сільради розпочали незаконний демонтаж внутрішньогосподарського зрошувального трубопроводу від насосної станції Каховської зрошувальної системи, де встигли демонтувати та вивезти 200 метрів стальних труб діаметром 1000 мм. Орієнтовна втрата площі поливу становила 1477 гектарів. На території Охрімівської сільради цього самого району демонтовано і вивезено майже кілометр (!) сталевого трубопроводу діаметром 400 мм. Орієнтовна втрата площі поливу — ще 180 гектарів. Схожі випадки відбуваються в усіх районах області, де є зрошення.

Під час наради головам райдержадміністрацій доручили забезпечити реалізацію програм проведення інвентаризації основних меліоративних фондів для встановлення їхнього технічного стану та ведення ефективного й екологічно безпечного сільгоспвиробництва. Головному управлінню Нацполіції у Запорізькій області учасники наради доручили вжити дієвих заходів із недопущення розкрадання меліоративних систем і мереж водопостачання. Для цього в районах також створено постійно діючі оперативні групи з контролю за збереженням меліоративних систем і мереж водопостачання, робочу групу з координації дій постійно діючих районних оперативних груп.

Департамент агропромислового розвитку ОДА спільно з обласним управлінням водних ресурсів розробили також відповідні рекомендації з поетапного проведення інвентаризації зрошуваних земель та розташованих на них об’єктів інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських дренажних систем, передачі їх у власність районних громад, які повинні відновити роботу понівечених зрошувальних систем. Питання збереження зрошувальних систем обласна влада тримає на особливому контролі. Але головне — результат.