МЕТА

Уряд розвиватиме програму поливу сільгоспземель на півдні країни 

Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров у ході робочої поїздки до Херсонської області. У цьому регіоні глава уряду ознайомився з роботою центральної насосної станції головного управління Каховського магістрального каналу, а також із перспективами використання і розвитку її можливостей для забезпечення потреб сільгосптоваровиробників півдня України.

«Наше завдання — подавати воду людям 24 години на добу протягом 7 днів на тиждень. Така проблема в Херсонській області є, і її буде розв’язано. Гроші виділятимуть, — заявив Микола Азаров. — Ця поїздка була запланована давно, щоб на місці подивитися, як реалізується програма з відновлення зрошуваних земель. Це особливо актуально у зв’язку з кліматичними змінами».

Окремо він відзначив високу ефективність використання зрошувальних систем, прокоментувавши враження від огляду фермерського господарства, де завдяки системі зрошення збирають урожай двічі на рік. «Ми побачили, що в украй несприятливих умовах можна отримувати добрий урожай», — сказав він.

 Прем’єр переконався, що на поливних землях можна збирати два врожаї. Фото з урядового порталу 

Того ж дня Микола Азаров побував у фермерському господарстві «Труд» у селі Кам’янка Каховського району. Там він ознайомився з роботою сучасного овочесховища, тепличного комплексу із застосуванням новітніх технологій крапельного зрошення для вирощування овочів, оглянув посівні площі.

Окрім цього, глава уряду поспілкувався з господарем і працівниками ферми, поцікавившись умовами й особливостями їхньої роботи. У свою чергу, керівник фермерського господарства «Труд» Андрій Петренко поінформував Миколу Азарова, що в його господарстві нині є 200 га землі, проте за рахунок краплинного зрошення воно вийшло на 1,5 сівозміни. Це дає змогу збирати другий урожай, а замкнутий цикл виробництва господарства — здійснювати роботу від вирощування розсади до відвантаження продукції споживачеві.

70% продукції реалізується за прямими контрактами великим українським переробним компаніям. Окрім цього, господарство має овочесховище місткістю 5,5 тонни (завдяки цьому можна захиститися від сезонних коливань цін на продукцію).

На підприємстві постійно працює 40 людей, а в разі потреби залучаються сезонні працівники (станом на цей період вже прийнято 92 особи).

Як повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, врожайність овочів у цьому господарстві одна з найвищих у Каховському районі і досягається за рахунок високої культури землеробства.

Таким чином, на Херсонщині Прем’єр переконався: українські аграрії вміють вирощувати овочі високої якості, яка перевищує навіть європейську. «Ми побачили, що можемо вирощувати овочі краще, ніж у Європі, що вони кращі за якістю. Відійшла в минуле проблема дорогих овочів», — зазначив він.

У цьому контексті необхідно провести копітку роботу зі створення розвиненої логістичної системи постачань овочів. «Робота з формування системи логістики привела до істотного зниження цін у роздріб. Щоб зробити мінімальним ланцюжок від виробника до покупця, з мінімальними витратами на перекупників, потрібен час. Невдовзі все це нормалізується і налагодиться, — сказав Прем’єр. — Аграрії Херсонщини окреслили переді мною проблеми зростання та розвитку». Він додав, що уряд робить конкретні кроки щодо їх розв’язання.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»