Трагічні події у Брюсселі хоч дещо й відволікли увагу світу від процесу над Надією Савченко, однак не настільки, як, можливо, хтось сподівався.

У провінційному Донецьку на Ростовщині дива, на жаль, не трапилося. Несамостійний у своїх діях суддя Леонід Степаненко зачитав українці обвинувальний вирок, визнавши неспроможними всі докази захисту та не визнавши її парламентський імунітет. Він присудив Надії Савченко покарання у вигляді 22 років позбавлення волі в колонії загального режиму і штраф 30 тисяч рублів.

Утім, якщо досі з перебігом подій все було прогнозовано, то далі можливі варіанти. Сьогодні в Москві відбувається кілька ключових візитів, зокрема з кремлівськими можновладцями зустрічається міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр. А за ним до Білокам’яної навідається Державний секретар США Джон Керрі. І хоч би скільки офіційний Кремль заявляв, що обговорюватимуть сирійське питання, зрозуміло, що й про долю Надії Савченко не забудуть. Як і про інших українських політв’язнів. Примітно, що неподалік Донецька в тій самій Ростовській області у селищі Тарасівське судять українця Сергія Литвинова.

Раніше селянина з Луганщини звинувачували в участі в каральних операціях на Донбасі — убивстві не менше ніж 30 чоловіків, згвалтуванні й убивстві 8 молодих жінок, убивстві 12-річної дівчинки. Завдяки діям адвоката, консула України Геннадія Брескаленка і української правозахисниці Марії Томак вдалося довести фейковість цього звинувачення. 25 листопада 2015 року слідчий комітет Росії був змушений припинити кримінальне переслідування Литвинова за цими епізодами, за які призначали страту чи довічне ув’язнення. Однак чоловіка не відпустили, а інкримінували розбій та заволодіння двома автомобілями. Насправді Сергій Литвинов винен лише в тому, що в нього розболівся зуб, фельдшер з його села викликав швидку допомогу, яка відвезла в лікарню сусіднього райцентру Тарасівка, а там і спецслужби РФ нагодилися…

Тож недарма Надія Савченко заявляла, що її справу не мають виокремлювати. Нам ще треба звільнити з російських в’язниць, Олега Сенцова, Олексія Чирнія, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва, Сергія Литвинова, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха...

Президент України Петро Порошенко у своїй заяві наголосив, що Україна  ніколи не визнає судилища над Надією Савченко. «Під час зустрічей на найвищому рівні у нормандському форматі я неодноразово порушував питання звільнення Надії та інших українських заручників і був підтриманий іншими учасниками формату. Президент Путін тоді заявляв, що після так званого судового рішення поверне Надію Савченко Україні. Настав момент виконати цю обіцянку.

Я в свою чергу готовий передати Росії двох російських військовослужбовців, затриманих на нашій території за їхню участь у збройній агресії проти України. Судовий розгляд їхніх справ на фінальній стадії. Одразу після їх завершення я готовий шляхом відповідних процедур забезпечити їхній виїзд до РФ. Такий підхід відповідає пункту шість мінських домовленостей — про обмін всіх на всіх. І це має бути зроблено негайно», — йдеться у заяві глави Української держави.