СПІВРОБІТНИЦТВО

Товарообіг між Україною та Росією ось-ось досягне докризового рівня

Високий рівень міждержавних відносин, який склався між Україною та Росією останнім часом, створює всі умови для динамічного розвитку наших країн. На цьому наголосив Президент Віктор Янукович у ході зустрічі з Головою Ради Федерації Федеральних Зборів Росії Сергієм Мироновим.

"Розпочата підготовка документа про стратегічне партнерство лише підкреслить, що наші особливі відносини потребують створення конкретних механізмів для реалізації цих рішень", - додав глава держави. А підписані 26 листопада двосторонні документи скеровані саме на підвищення рівня відповідальності виконавців прийнятих рішень, створення умов та надання повноважень для відповідних груп та підгруп Міждержавної комісії.

Чергова зустріч президентів очікується вже найближчими днями у рамках саміту ОБСЄ, а на 10 грудня у Москві заплановано саміт глав держав СНД. Сторони також намітили низку спільних заходів у гуманітарній сфері, зокрема у 2014 році - до 200-річного ювілею Тараса Шевченка. Окреслено й рішення, спрямовані на підвищення рівня співпраці у сфері науки та техніки. Триває робота над вирішенням газових питань.

З іншого боку, є й принципові аспекти, зокрема щодо розділення Керченської протоки, повідомляє прес-служба Президента.

А Прем'єр-міністр Микола Азаров наголошує на відновленні та модернізації економік двох держав. Вони мають розвивати співпрацю у суднобудуванні, космічній, авіаційній галузях. Щодо останньої Микола Азаров зауважив, що Україна розробляє літаки сімейства "Ан" для цілого світу: "Нашим літакам немає конкурентів і альтернативи на Африканському континенті, зокрема в Лівії та Єгипті".

Водночас Україна випускає недостатню кількість літаків для задоволення потреб споживачів. Микола Азаров переконаний, що у разі об'єднання зусиль України та Росії у цій галузі можна вийти на випуск щонайменше 50-100 машин на рік, повідомляє департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабміну.

Микола Азаров переконаний, що українсько-російські відносини розвиваються конструктивно, без зайвої політизації при вирішенні спірних питань: "Звичайно, у наших взаєминах є, як це завжди буває, певні проблеми, певні питання, але те, що вони вирішуються нормально, свідчить, що ми налаштовані їх вирішувати, а не робити із цього якусь політику".

Він додав, що Росія для України є не лише найбільшим торговельним партнером, а й стратегічним союзником. Двосторонній діалог розвивається дуже інтенсивно і відповідально, про це свідчить кількість зустрічей керівників України і Росії в поточному році.

Прем'єр-міністр підкреслив, що уряд послідовно виправляє стратегічні прорахунки попереднього керівництва. За його словами, українсько-російські відносини розвиваються виключно на взаємовигідних умовах. Зокрема, двосторонній товарообіг значно зріс і вже практично вийшов на докризовий рівень.

У свою чергу Голова Ради Федерації наголосив на необхідності подальшої активізації двосторонніх відносин на міжрегіональному та міжобласному рівні: "Ми бачимо перспективи нашого співробітництва в авіаційній, енергетичній, суднобудівній галузях тощо. Ті домовленості, які вже є, які вже реалізуються, - вони безумовно позитивно вплинуть на наше співробітництво".