Обійстя Андрія Садового опинилося під прицілом уваги громадськості не через оглядини, на які торік господар та його дружина запрошували журналістів. Обіцяли добудувати новопридбаний будинок неподалік Шевченківського гаю і продемонструвати його громаді, щоб  городяни знали, де мешкає міський голова разом із п’ятьма неповнолітніми дітьми. Та суботнього ранку журналісти навідалися до господи Садових після обурливої звістки: будинок Львівського міського голови у ніч проти суботи обстріляли протитанковим снарядом «Муха».

До ранку ніхто з жителів Кайзервальду (так називають цей куточок Львова) уже не заснув. Сусідам із найближчих будинків шибки повибивало, інші не на жарт перелякалися. Якщо хто не встиг уранці почути новину по телебаченню, про обстріл будинку міського голови дізналися на вулиці, у транспорті, на ринках. У суботу львів’яни переймалися не цінами, а терактом проти Садового.  Щоправда, стрілець виявився не надто вправним, чи, може, просто хотів налякати посадовця, бо якби снаряд потрапив усередину будинку, від нього залишилася б  руїни.

Снарядом зруйновано покрівлю та балку над дитячими кімнатами у будинку Андрія Садового. Фото з сайту kp.ua

На щастя, тієї ночі міського голови, його дружини Катерини Кіт-Садової, їхніх дітей і тестя з тещею не було: від початку тижня вони відпочивали в Карпатах. Ніхто не постраждав.

Снаряд влучив у кут мансарди, розташованої на третьому поверсі будинку. Пошкоджено фасадну частину будівлі, покрівлю, балку та чотири секції вікон на третьому поверсі, де дитячі спальні, й одна секція вікон коридору.

Міський голова Львова планував запросити журналістів оглянути своє відбудоване обійстя, але вибух змінив плани. Фото з сайту focus.ua

За фактом обстрілу будинку Садового, повідомив начальник Львівського міського управління міліції Сергій Зюбаненко, відкрито кримінальне провадження за статтею «теракт». Триває слідство. На місці слідчо-оперативна група, вибухотехніки знайшли уламки та рештки снаряда. Однак запевняють, зарано робити висновки, з якої саме зброї було зроблено постріл.

Щодо версій обстрілу будинку Андрій Садовий наголосив, що не може їх назвати, позаяк, запевнив, нема людей, з якими конфліктує, хоча є розбіжності принципові й політичні. Окрім того, наголосив, останнім часом не отримував дзвінків або СМС-повідомлень з погрозами.

«У нинішній ситуації такий обстріл — це реалії, адже Україна  у стані війни. Ми живемо в країні, яка воює, гинуть українці, львів’яни, це велика трагедія, — каже Андрій Садовий. — Та я не пригадую, щоб у Львові стріляли з гранатометів».

Звісно, Андрій  Садовий непокоїться за родину, дітей та за те, щоб це не повторилося, а вже згодом думатиме про відновлення пошкодженого  будинку.
 

ОФІЦІЙНО

Зло обов’язково має бути покаране

Президент України Петро Порошенко вимагає оперативного та об’єктивного розслідування обставин вбивства Кременчуцького міського голови Олега Бабаєва та замаху на життя Львівського міського голови Андрія Садового.

«Я чекаю від Служби безпеки України і від Генеральної прокуратури якнайшвидшого розслідування двох жахливих злочинів. Вимагаю, щоб усі сили були кинуті на встановлення виконавців і замовників», — сказав глава держави під час зустрічі з Генеральним прокурором Віталієм Яремою та заступником голови Служби безпеки Віталієм Яловенком.

Петро Порошенко назвав ці злочини проявами терористичних дій, мета яких — залякування населення у мирних регіонах держави. Правоохоронні органи не повинні допустити поширення подібних явищ у мирних містах, селищах і селах, наголосив він. «Маємо з вами об’єднати зусилля для того, щоб захистити мир і спокій українців», — підкреслив Президент.

Глава держави зазначив, що триматиме на особистому контролі хід розслідування. «Зло обов’язково має бути покаране. Це той виклик, який сьогодні терористи кинули правоохоронній системі України. Але в нас є чим відповісти», — резюмував Президент.

Генеральний прокурор Віталій Ярема зазначив, що до розслідування обох злочинів залучено працівників Генеральної прокуратури, СБУ та МВС, які координують роботу слідчих груп на місцях. Він також повідомив, що за фактом вбивства Кременчуцького міського голови порушено кримінальну справу за статтею 115 Кримінального кодексу України, а за фактом замаху на Львівського міського голову ——  справу за статтею 258. Щодо з’ясування обставин замаху на життя Андрія Садового Віталій Яловенко повідомив, що у Львові створено оперативні слідчі групи, до роботи в яких, крім співробітників СБУ, залучено представників прокуратури та органів внутрішніх справ.