СВЯТИЙ ПРЕСТОЛ. Понад сто тисяч людей зустріли на площі Святого Петра в Римі радісну звістку про обрання нового Папи Римського. Серед вірян, що з’їхалися з усього світу, особливо радіють латиноамериканці, адже новий Понтифік – аргентинець. Ім’я кардинала Берґольйо – архієпископа Буенос-Айреса – не значилося серед явних фаворитів.

«Це було абсолютно несподівано, ми думали, що Берґольйо не може бути Папою через його вік, але це дуже добре. Тепер ми щиро раді і сподіваємося, що він буде одним з найкращих Пап, які були в світі».

«Це Папа, який в Аргентині відомий тим, що він бореться за правосуддя. Він справжній борець. Ми вірили, хоча й знали, що це буде важко, але вірили, що це може статися».

«Він вже й раніше говорив про нужденність, чи не так? Це надзвичайно важливо і для нас, і для решти світу».

«Нас переповняють емоції, бо він з Південної Америки. Ми у Венесуелі та в Аргентині бажаємо йому всього найкращого у його новому служінні».

«Це історичний момент для католицької церкви. Вперше Папа обирає для себе ім‘я Франциск. Він виходець з Латинської Америки, і це теж нове. Що нового принесе все це для оновлення Церкви та для євангелізації – ми дізнаємось у майбутньому», – передає з Рима кореспондент euronews.

А в СШАсемінаристи Базиліки Національної Святині Непорочного Зачаття у Вашингтоні, найбільшого католицького собору у США,  теж радіють обранню нового Папи. Майбутні священики не засмутилися, що новим понтифіком обрали аргентинського, а не американського кардинала:

«Ми ще не готові до Папи-американця, але думаю, що в нас є стільки обдарованих кардиналів, що у майбутньому в нас буде можливість».

«Я з Нью-Йорка, брат-домініканець. В мене були сподівання на нашого кардинала Долана, але як католик, я щасливий, що у нас є Папа».

«Ми справді схвильовані, такі раді, що Бог подарував нам такого простого і скромного Папу, чоловіка, що служитиме вірянам».

Завдяки значній кількості латиноамериканських мігрантів католицька церква у США є на сьогоднішній день найчисельнішою. До неї належить близько 25% населення країни.

Розповідає кореспондент Євроньюз у Вашингтоні: «Як сказав президент Барак Обама, обрання Папи, вихідця з Америки, свідчить про силу та життєвість усього континенту. Це виличний день для західної півкулі, для мільйонів латиноамериканців у США». 

Copyright © 2013 euronews