РЕТРО. В Сумській міській централізованій бібліотеці імені Т. Шевченка  відкрилася тематична виставка-інсталяція, присвячена становленню банківської справи на Сумщині. За задумом організаторів — а це Українська академія банківської справи НБУ, низка громадських об’єднань та клубів історичної пам’яті, окремі ентузіасти-краєзнавці — подібний захід дає змогу  оцінити шлях, який пройшли банківські установи краю протягом останніх двох століть.

Як розповів співробітник УАБС НБУ, кандидат економічних наук Сергій Тихенко, кожен представлений експонат має історичну цінність. Ось «прошення» купця з Ромен Івана Ілліченка, датоване 1800 роком. Він просить продовжити йому позику, кажучи сучасною мовою — пролонгувати кредит, одержаний у банківській установі. Мотивація більш ніж поважна: «мені в цих грошах велика потреба мається». До того ж, це не перше подібне прохання купця — до цього він уже звертався кілька разів.

Гроші на всі смаки і номінали.

Поряд — купюра часів Російської імперії номіналом 500 рублів. Чудово виконана дизайнерами, вона свого часу була визнана в Європі як одна з довершених за оформленням і ступенем захисту. Представлені також правові та фінансові документи тих часів — векселі, облігації, акредитиви тощо.

На переконання С. Тихенка, віковий прогрес у банківській справі стосується насамперед технічного оснащення. А ось щодо основоположних принципів, за якими банкіри  працювали колись і працюють зараз, великої різниці немає. Своєрідним неписаним правилом залишається благочинна діяльність. У всі часи вважалося справою честі допомагати бібліотекам, хворим, бідним, богодільням. Банкіри Сумщини цінують надбаний історичний досвід і сьогодні успішно його збагачують.