БАСКЕТБОЛ

Українська збірна здобула другу перемогу  у домашньому турнірі

Віктор КАЛІНІЧ
для «Урядового кур’єра»

«Злети назустріч виклику!» — так звучить гасло чемпіонату Європи серед юнацьких команд, який цими днями проходить у київському Палаці спорту. За словами директора турніру Маркіяна Лубківського, континентальна першість — не лише спортивний, а й соціальний захід:

— Уперше європейський турнір такого рівня для 16-річних проходить в Україні, й це чудова нагода не лише переглянути яскраві баскетбольні матчі у виконанні молодих гравців, а й привернути увагу суспільства до популяризації здорового способу життя.

Минулого вівторка збірна України здобула другу перемогу на домашньому чемпіонаті. Підопічні Віталія Усенка у драматичній боротьбі вирвали перемогу в команди Чорногорії — 89:82. За дві з половиною хвилини до сирени після чергового далекого кидка Святослава Михайлюка синьо-жовті були попереду на 10 очок. Кращий снайпер чемпіонату Старого Світу вкотре проявив свої лідерські якості й під завісу поєдинку. Його внесок у перемогу важко переоцінити:  31 очко, 13 підбирань, 7 передач, 5 перехоплень. Святослав утримує лідерство за набраними очками й перехопленнями серед усіх учасників турніру за підсумками п’яти матчів.

— Матчі, які виграють, в останні секунди поєдинку, — прекрасна школа для молодих гравців, — зауважив після фінальної сирени головний тренер збірної  Віталій Усенко. — У зустрічі з Чорногорією ми впевнено вели в рахунку, але під завісу далося взнаки величезне нервове напруження. У найвідповідальніший момент узяв гру на себе лідер команди Святослав Михайлюк, який майстерно змусив суперників фолити і впевнено виконав штрафні кидки. Ще один обнадійливий момент: сьогодні відразу четверо наших баскетболістів набрали більш як десять очок. Кирило Марченко з южненського «Хіміка», Віталій Зотов і Антон Мусієнко з баскетбольного клубу «Донецьк», Дмитро Берьозкін з маріупольського «Азовмаша» — всі вони лідери у своїх клубах. Однак у збірній їм подекуди бракує впевненості. Тому кожна перемога на такому високому міжнародному рівні для нас надзвичайно важлива саме в плані становлення командного духу.

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат Європи (U16)

Другий груповий раунд

Група F

Україна — Чорногорія — 89:82
Сербія — Італія — 76:56
Франція — Хорватія — 69:78

Турнірне становище: Хорватія, Сербія — 6 очок, Італія — 5, Україна — 5, Франція — 4, Чорногорія — 4.

Група E

Греція — Німеччина — 68:47
Литва — Росія — 74:68
Іспанія — Туреччина — 70:65

Греція — 8 очок, Туреччина — 7, Іспанія, Німеччина — по 6, Литва — 5, Росія — 4.