Невеличкий лісок поблизу Гамбурзького аеропорту став домівкою для десятків тисяч бджіл, завдання яких – вимірювати рівень забруднення у промисловій зоні, де виготовляють літаки Airbus.

«Екологічний аспект – дуже важливий для нашого підприємства, а ці бджілки допомагають нам визначати міру нашого впливу на довкілля», – зазначає Фолкер Газе, керівник екологічного департаменту підприємства Airbus.

Літаючи над площею 12 квадратних кілометрів, бджоли збирають нектар з прилеглих до аеропорту ділянок. В цьому нектарі міститься біологічна інформація про наявність металів та хімічних сполук у довкіллі, яку відстежують у лабораторії. Цей процес має назву «біомоніторинг».

«Результати досліджень – дуже цікаві і оптимістичні. Всі отримані нами дані свідчать про те, що рівень забруднення залишається значно нижчим дозволеної позначки», – розповідає пасічник Ебергард Шайдліх.

Загалом ці бджілки виробляють понад 160 кілограмів меду щорічно. Його запаковують у слоїки і роздають в дарунок клієнтам, постачальникам і працівникам підприємства Airbus.

 Copyright © 2014 euronews