Культурний відпочинок у кращих традиціях літнього читання запропонували миколаївцям та гостям міста співробітники обласної універсальної наукової бібліотеки ім. 

О. Гмирьова. Три рази на тиждень до 30 вересня всі охочі можуть завітати до затишного читального залу, який розташувався в центрі міста під деревами Каштанового скверу. Саме тут відкрито мобільну бібліотеку, яка пропонує багато цікавих розваг та корисних послуг. Таких, як знайомство з новинками періодичних видань, участь в буккросингу, консультації щодо пошуку потрібної  інформації.

Для відвідувачів проводитимуть цікаві заходи з популяризації книжки та читання. Спеціально для школярів запропоновано виставка книжок дитячої літератури з фонду бібліотеки ім. О. Гмирьова, де представлено твори шкільної програми. Постійні мобільні читачі отримають безоплатні читацькі квитки Миколаївської бібліотеки ім. О. Гмирьова.

У межах роботи Відкритої мобільної бібліотеки відділ документів і наукових досліджень з питань краєзнавства започаткував серію пізнавальних заходів «Перлини Миколаївщини», під час яких співробітники бібліотеки знайомлять жителів та гостей міста з найвизначнішими пам’ятниками архітектури та скульптури, відомими театрами, музеями, заповідними місцями.

У мобільній бібліотеці завжди є читачі. Фото автора

Перший такий захід, який називався «Оберіг культури суспільства», було присвячено 10-річчю з дня заснування Миколаївського обласного художнього музею ім. В. В. Верещагіна. Співробітники бібліотеки ознайомили присутніх з історією та сучасною діяльністю музею, розповіли про художні колекції, що зберігаються у його фондах. До уваги гостей  запропоновано книжкову виставку «Дім, де зберігаються скарби», експонувалася література, присвячена музею. Відвідувачі, здебільшого діти та молодь, із задоволенням взяли участь у збиранні пазлів із зображеннями картин відомих художників І. Бродського, І. Айвазовського, Р. Судковського.  Усі учасники успішно впоралися із завданням та отримали подарунки.

Як зазначила співробітник бібліотеки Тетяна Серебрякова, «Гмирьовка» вже традиційно щоліта запрошує до мобільної бібліотеки. Цього року вона працює в новому форматі. Тепер можна не тільки погортати улюблені журнали, почитати книжки і свіжу пресу. У цьому сезоні ми пропонуємо стати учасниками цікавих заходів, захоплюючих вікторин, конкурсів, лотерей у межах серії пізнавальних заходів «Перлини Миколаївщини».

Один з постійних відвідувачів бібліотеки, миколаївський краєзнавець Ігор Гармашов відзначає зручність подібної форми роботи з читачами.

«Завжди знаходжу якусь цікавинку, — каже Ігор, — особливо втішає можливість ознайомитися з новинками краєзнавчої літератури. Із задоволенням перегортаю сторінки старих видань. Співробітники бібліотеки люб’язні, готові надати необхідну інформацію та потрібну мені для роботи літературу».

Гості мобільної бібліотеки — школярі, студенти, люди середнього та зрілого віку. Велику вдячність висловлюють пенсіонери, які є частими відвідувачами саме цього Каштанового скверу. В народі його ще називають Сквер пенсіонерів. Бібліотекарі кажуть, що нині Сквер пенсіонерів змінив «забарвлення». Частими гостями стали школярі та студентська молодь.  Виявляється, є в них снага до читання, вони прагнуть здобувати знання не тільки з Інтернету, а й з друкованої спадщини.