Підвищення заробітної плати та легалізація робочих місць дали змогу Дніпропетровщині вперше за останні кілька років самостійно забезпечити регіон коштами на виплату пенсій. Статистичні дані свідчать про те, що працедавці підвищили зарплату не шляхом скорочення робочих місць, а завдяки збереженню фонду оплати праці й навіть його збільшенню: середньомісячна зарплата в усіх галузях в області за січень — травень поточного року зросла на 6,2%, а фонд оплати праці збільшився на 4,6%.

І цей позитивний результат, попри складну ситуацію в країні, став можливим завдяки налагодженню соціального діалогу в регіоні. Зокрема, підприємства відгукнулися на заклик голови Дніпропетровської обл держадміністрації Ігоря Коломойського збільшити оплату праці працівникам гірничо-металургійного комплексу (ГМК) з квітня цього року на 20%. Пропозицію підтримали не тільки в ГМК, але й підприємства енергетики та інших галузей економіки — в першу чергу групи «Приват», ГЗК «Метінвест».

«Нині існує багато проблем, але ми повинні продовжувати те, що почали. Насамперед це підвищення заробітних плат та розвиток соціальної сфери. Максимальне зниження навантаження на людей», — підкреслив заступник голови — керівник апарату ОДА Геннадій Корбан на засіданні Дніпропетровської обласної тристоронньої соціально-економічної ради.

Голова Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини Віктор Сергєєв звернув увагу на те, що область уперше за останні роки повністю забезпечила себе фінансами для виплати пенсій. «Це ті гроші, які роботодавці перераховують як соціальний податок. Нам уперше його вистачить на 100,3%. Така можливість з’явилася за рахунок підвищення зарплат і легалізації робочих місць», — зазначив голова федерації.

Допомогла ініціатива голови облдержадміністрації і профспілок. За словами голови обласного об’єднання профспілок Віталія Дубіля, вдалося посилити роботу і спільно досягти досить серйозних показників: у червні ГМК регіону підвищив зарплату на 25%, а на деяких підприємствах навіть на 40—50%. Віктор Сергєєв вважає, що цю роботу потрібно продовжувати. З його слів, профспілки запланували найближчим часом провести зустрічі з автодорожниками, транспортниками, представниками переробної промисловості, машинобудівниками. Якщо тенденцію підтримають й інші роботодавці, то пенсіонери Дніпропетровщини за це їм будуть вдячні.