Закарпаття є одним з регіонів України, в яких Державна міграційна служба вже встановила так звану робочу станцію для оформлення біометричного закордонного паспорта.

— Це документ із безконтактним електронним носієм, на потребі якого давно наполягають ряд країн для того, щоб вони могли впроваджувати безвізовий режим для українців, — сказав начальник Головного управління ДМС України в області Ігор Михайлишин. — В управлінні щойно завершено монтаж цієї станції. Це означає, що до видачі біометричних паспортів, які слугуватимуть надійною перепусткою до інших країн Європи та світу, загалом залишилося півкроку.

Начальник Головного управління ДМС України Ігор Михайлишин випробовує роботу станції. фото Ольги ПОШТАК

В Ужгороді встановлено сканер для зняття відбитків пальців. Діють також цифровий сканер підпису людини і спеціальна фотокамера, яка «відцифровує» обличчя. Ця інформація і вноситиметься на чіп.

До кінця грудня в Закарпатській області в тестовому режимі випробують обладнання для зчитування біометричних даних людини, навчатимуть працівників ним користуватися. Отже, вже з перших робочих днів січня 2015 року закарпатці оформлюватимуть для себе закордонні біометричні паспорти.

З лютого очікується надходження аналогічного обладнання ще для десяти територіальних підрозділів міграційної служби області, що дасть змогу задовольнити попит на документи нового зразка.