Владислав ФЕДОРОВИЧ 
для «Урядового кур’єра»

За повідомленням управління правової роботи ГУ Міндоходів у Черкаській області, протягом нинішнього року судові органи вирішили на користь органів доходів і зборів області 518 справ на суму понад 338 мільйонів гривень. З них до бюджету вже надійшло 12,4 мільйона гривень.

Зокрема, бюджет отримав понад  1 мільйон гривень внаслідок стягнення в судовому порядку податкового боргу; близько 5 мільйонів гривень — після самостійної сплати платниками податкових зобов’язань внаслідок набрання законної сили рішеннями судів; 6,5 мільйона гривень — від процедури банкрутства.

Як зазначила перший заступник начальника головного управління Міндоходів у Черкаській області Тетяна Проценко, одним із досягнень у роботі юридичної служби відомства є припинення практики ухилення від сплати податків за рахунок штучного формування податкового кредиту та витрат у взаємовідносинах з «фіктивними» суб’єктами господарювання.

— Як свідчить судова практика, така позиція несумлінних платників не знаходить підтримки в судах. Водночас помітне підвищення останнім часом свідомості бізнесу та громадян щодо обов’язку зі сплати цих коштів у порядку і розмірах, встановлених законом, — зауважила вона.

Тетяна Проценко порекомендувала підприємцям і всім зацікавленим громадянам активніше звертатися для отримання роз’яснень з податкового законодавства та нормотворчості щодо єдиного внеску і правової допомоги до сервісних центрів Міндоходів.