Виробництво автомобільних запчастин — нова надія для економіки найбіднішого члена Євросоюзу — Болгарії. За останні роки десятки іноземних компаній, поміж яких китайська Great Wall Motor та німецька Witte Automotive відкрили свої заводи у болгарському Ловечі та Русе.

Президент національної агенції з іноземних інвестицій пояснив, що саме приваблює виробників:

«Податковий тягар на підприємства у Болгарії один з найнижчих в Євросоюзі. До того ж, у країні діє політика заохочення інвестицій, тобто компанії можуть отримати від нашого агентства сертифікат, який дозволить їм претендувати на низку знижок, наприклад, відшкодування витрат на соцвиплати робітникам».

Один з основних аргументів на користь Болгарії для інвесторів — вартість місцевої робочої сили. Тут вона найнижча в Євросоюзі — 3 євро 40 центів на годину. Для порівняння, у сусідній Румунії вона на один євро вища, у середньому в ЄС — увосьмеро вища, а у Швеції сягає 45 євро на годину.

За останні 5 років експорт автозапчастин з Болгарії виріс вдвічі — до рівня 1 мільярд євро, а це — 2,5% ВВП країни. За економічними прогнозами, незабаром цей сектор болгарської економіки почне забирати частину ринку у Польщі та Словаччини, однак наразі розвиток гальмує низка структурних проблем, таких як бюрократія і недосконала інфраструктурна мережа.

Copyright © 2014 euronews