На базі яхт-клубу металургійного комбінату «Запоріжсталь» за організаційної та фінансової підтримки комбінату і громадської організації «Соціальні ініціативи Запоріжжя» провели рейтингові спортивні змагання «Вітрильний тиждень». Раніше їх щорічно проводили на Чорному морі у Севастополі. Та нині з відомих причин організатор — Міністерство молоді та спорту України — вирішив їх перенести. 

— Висловлюю величезну подяку всім помічникам і комбінату «Запоріжсталь», які в такий складний час допомогли організувати і провести змагання, тим самим надавши вагому підтримку розвитку вітрильного спорту в Україні, — зазначив заступник міністра молоді та спорту України Ігор Гоцул, відкриваючи перегони.

Запоріжжя обрано базовим місцем проведення вітрильних перегонів невипадково. Адже тут успішно розвивається яхт-клуб МК «Запоріжсталь», що має найкращу серед яхт-клубів на Дніпрі матеріально-технічну базу, а також зручне місце розташування: велика площа акваторії озера Леніна і сприятлива роза вітрів, що дають змогу якісно проводити тренування і змагання в будь-яких класах яхт.

Майбутні олімпійці стають «на вітрило». Фото надане автором

Тут були і дворазові чемпіони світу з вітрильного спорту серед кадетів кияни Ігор Львов і Владислав Яменко. Зокрема, саме їхній екіпаж торік здобув першість «Південної регати 2013». Крім того, з двома перемогами і п’ятьма результатами в топ-5 після 12 гонок Ігор та Владислав були визнані чемпіонами світу 2013 і у знаменитому складними течіями й вітрами вітрильному місті Ньівпорт, Бельгія. Тож у Запоріжжі хлопцям доручили піднімати прапор змагань.

Клас яхт «Лазер 4,7»: до старту готові

У змаганнях, що проводилися в трьох класах яхт («Кадет», «Оптиміст» і «Лазер»), за першість боролися представники 9 клубів України (близько 100 учасників) у віці від 9 до 15 років з різних областей України, в тому числі Запорізької, Одеської, Київської, Дніпропетровської, Херсонської, Харківської. Щиро запрошували й очікували тут також і команди із Донецької, Луганської областей і Криму. На жаль, вони так і не змогли приїхати.

За підсумками змагань визначено 20 переможців у різних класах яхт, зокрема 15 учасників перегонів отримали право представляти нашу країну в чемпіонатах світу та Європи. Серед них і запорожець Ільяс Ель Алж, який виборов друге місце в класі яхт «Лазер 4,7».