Для підвищення ефективності збуту бурштину доцільно створити бурштинову біржу в місті Рівному. Таку думку висловила заступник міністра екології та природних ресурсів України Світлана Коломієць.

За її словами, Україна посідає провідне місце у світі за запасами бурштину, та перше у світі — за його якістю. «Але єдина у світі бурштинова біржа розміщена не в нас, а у Гданську, і наші  ювеліри змушені купувати на Гданській біржі нелегально вивезений український бурштин, але вже значно дорожче», — зазначила Світлана Коломієць.

Вона пояснила, що для унеможливлення монополії та створення ринку відповідних відносин така біржа може бути не одна. Бурштинові біржі мають стати єдиним майданчиком для легальної торгівлі сонячним камінням. Тому Мінприроди наполягатиме, щоб у фінальній редакції законопроекту «Про видобуток бурштину» залишилася норма щодо створення біржі.

За підрахунками спеціалістів, обсяг незаконно видобутого бурштину становить від 150 до 300 тонн на рік, а тіньовий ринок оцінюють майже в півмільярда доларів, повідомляє прес-служба Мінприроди.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»