Кабінет Міністрів звернувся до парламенту з листом, у якому перелічує законопроекти, які вважає за необхідне розглянути на поточному сесійному тижні. Такими словами міністр фінансів Олександр Шлапак розпочав виступ на погоджувальній раді у стінах Верховної Ради.

«Ми вдячні, що основні з них включено до порядку денного. Я просив би підтримати їх. Це законопроекти, які неодноразово були предметом дискусії в парламенті. Вони стосуються питання постачання газу в Україну. Зокрема це — реформування системи управління газотранспортною системою і особливий період у паливно-енергетичному комплексі», — зазначив Олександр Шлапак.

Він також звернув увагу голів фракцій та парламентських комітетів на три законопроекти, які в умовах сьогодення також вкрай важливі. Йшлося про законопроект щодо податкового компромісу (№4930), а також про проект закону, яким пропонується внести зміни до статті 230 Податкового кодексу щодо контролю за обігом спирту і лікеро-горілчаних виробів (№2403) та про зміни до Бюджетного кодексу, які повинні впорядкувати надзвичайно важливі нині питання (№4160).

Як повідомляє прес-служба Міністерства фінансів, уряд подав до Верховної Ради проект змін до Державного бюджету України (№4308). За словами Олександра Шлапака, зміни до держбюджету пов’язані з необхідністю здійснення низки додаткових видатків. Передовсім мається на увазі збільшення видатків на обороноздатність нашої держави, на продовження Антитерористичної операції. У цьому контексті міністр висловив сподівання, що видатки підуть на завершення АТО.

«27 березня, коли ми з вами розглядали необхідні ресурси для цієї операції, то розрахували і виділили тоді 6,8 мільярда гривень, додатково потім виділили ще 600 мільйонів гривень. Своїм рішенням виділяли й окремі ресурси. Розраховували на фінансування до 1 липня, — сказав Олександр Шлапак. — Уже тепер, з липня, ми ведемо фінансування за рахунок додаткових коштів резервного фонду. Але враховуючи те, що в резервному фонді нині залишилося близько 520 мільйонів гривень, а Антитерористична операція обходиться нам у понад 1,5 мільярда гривень на місяць, нам необхідно шукати додаткові ресурси на продовження цієї операції».

Окрім цього, проведено додаткові консультації з військовими. За розрахунками, мінімально необхідна сума, потрібна на АТО до кінця року, становить 9,1 мільярда гривень.

Тож Міністерство фінансів пропонує збільшити видатки резервного фонду для відновлення життєдіяльності територій, які звільняють від терористів.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»