КРИМІНАЛ. Добру новину  принесли тернопільські міліціонери до багатьох церков і мирян — знайшли вкрадені ікони.

Упродовж п’яти років до правоохоронців надходили повідомлення про крадіжки з церков. Лише в Шумському та Лановецькому районах за цей час негідники скоїли понад 10 таких злочинів. Вони проникали в сільські храми,  фотографували ікони та  передавали інформацію перекупникам.

Скажімо, в селі Шушківці Лановецького району серед інших образів крадії поцупили й ікону св. Миколая, виготовлену наприкінці XVII — на початку XVIII ст. Місцевий священик оцінив її принаймні в 20—30 тисяч доларів. Добрі люди вже встигли подарувати храму новий образ Чудотворця, але тут не квапилися його чіпляти на місце, де була стара ікона. Тепер правоохоронці знайшли раритет із Шушковець. 

  

Ці ікони злодії вкрали у сільських церквах. Фото Сергія КРЕТИ

Загалом міліціонерам Тернопільщини вдалося розкрити серію крадіжок із церков. Від мисливців на ікони та церковну атрибутику потерпіли не лише храми Тернопільщини, а ще й кількох регіонів. За словами начальника УМВС України в Тернопільській області генерал-майора міліції Федора Бортняка, злодіями виявилися вихідці з Придністров’я. Раніше їх притягували до кримінальної відповідальності за подібні злочини на Рівненщині. Зловмисники реалізовували цінні ікони у Києві.

Зрештою оперативники управління карного розшуку встановили не лише безпосередніх виконавців, а й тих, хто скуповував раритетні ікони та віддавав їх на реставрацію. Правоохоронці конфіскували також транспортні засоби, які використовували крадії, комп’ютерну техніку та інше сучасне технічне обладнання. Розслідування цієї кримінальної справи триває.