Період Новорічних свят, коли у квартири періодично навідуються колядники, посівальники чи щедрувальники, вирішили використати й деякі викладачі вишів Донеччини. Щоправда, не вони щедро винагороджували своїх студентів-візитерів, а навпаки. Та й приходили молодики до викладачів не з привітаннями й побажаннями, а із заліковими книжками та проханням допомогти успішно скласти сесію. Наприклад, у Горлівці професор, кандидат наук завідуючий кафедрою «Транспортні технології» автомобільно-дорожнього інституту Донецького національного технічного університету за недавній період отримав за добрі оцінки на іспитах і захист курсових робіт понад 12 тисяч гривень.

 Правоохоронці з’ясували, що завкафедри під час сесії не цурався використовувати «транспортні технології» для передачі коштів. Досі встановлено 12 подібних епізодів, де своєрідними «гвинтиками» були секретар деканату, лаборанти кількох кафедр, диспетчер факультету тощо. Певний час цей механізм працював динамічно і продуктивно: згадані співробітники вишу отримували гроші та залікові книжки від студентів і несли їх у кабінет шефа (суми, які за один візит передавали посередники, — від 200 до 2 тисяч гривень). Але потім стався збій.

Професора, у кабінеті якого виявили неспростовні докази торгів на екзаменах, уже відсторонено від посади і опинився під домашнім арештом. Як повідомили у прокуратурі Донецької області, стосовно викладача відкрито кримінальне провадження за ч. 4. статті 368 КК України, що передбачає покарання за хабарництво у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.