Павло ПОСТНІКОВ
для «Урядового кур’єра»

Активісти Громадської ініціативи «Cхід-SOS» вимагають від Міністерства освіти й науки вирішити питання щодо процедури переведення студентів Донбасу, де проходить активна фаза АТО, в інші вищі навчальні заклади.

Луганські студенти під час навчального року відстоювали єдину Україну, а тепер вимушені шукати, де б продовжити навчання, бо їхні освітні заклади захоплені терористами. Фото з сайту 0642.ua

«Період вступних іспитів для жителів Донбасу продовжено. При цьому додаткових механізмів для студентів, які вже вчаться, міністерство не передбачає. Співробітники міністерства на «гарячій лінії» відповідають, що студентів, які навчалися в східних університетах, переводять на загальних засадах, тобто вони мають надати повний пакет документів, виписатися з університету. Але, наприклад в Східноукраїнському національному університеті імені В. Даля, що в Луганську, де навчаються кілька тисяч студентів, тепер розмістилися терористи. Вони живуть у студмістечку. Підходити до нього ближче ніж на 50 метрів ризиковано. Попереджують, що стрілятимуть на враження. Як цим студентам можна взяти виписку? — висловила думку представник Громадської ініціативи «Cхід-SOS» Олександра Дворецька під час прес-конференції.

Треба додати, що на сторінці «ВКонтакте» профспілки студентів університету імені В. Даля з’явилося повідомлення про те, що виш переїхав в іншу будівлю. Проте на сайті університету висить оголошення про прийом документів на перший курс. Щоправда, начальник відділу департаменту вищої освіти МОН України Сергій Рапатий порадив не панікувати студентам перших, других та третіх курсів, які не можуть забрати документи для переведення. Мовляв, нині канікули, до початку нового навчального року Донбас можуть звільнити від терористів.

Та вже з початку літа студенти з Донецька, Луганська, Горлівки та інших міст Донбасу масово почали переводитися в інші ВНЗ України, найчастіше — до Харкова. Це переважно ті, хто вже отримав диплом бакалавра і тепер має змогу вступити в магістратуру іншого університету.