Цей фестиваль відбувся в столиці вже вдруге. Його організували  посольства В’єтнаму, Індонезії, Малайзії, Республіки Корея, Пакистану та Японії у співпраці з Міжнародним дипломатичним клубом в Україні. Як і торік, проводили захід з благодійною метою. Участь у яскравій події взяли чимало киян і гостей міста.

— Мета фестивалю, — розповів «Урядовому кур’єру» посол Малайзії Чуа Теонг Бан, — ознайомлення українців з кухнями інших народів як частиною національної культури та нематеріальної культурної спадщини держав світу; сприяння і реалізація функції посольств з поширення в Україні офіційної інформації про соціально-економічне, культурне і духовне життя країн Азії; розширення та зміцнення міжнародних і міжкультурних відносин між нашими державами.

Це було незабутнє свято. Гостей зустрічали дипломати й співробітники посольств, одягнені в традиційні національні вбрання, оздоблені стильними атрибутами та аксесуарами. Родзинкою фестивалю стали музичні й танцювальні костюмовані програми, виставки оригінальних виробів майстрів. Представники далеких країн продемонстрували свої колоритні кухні, провели кулінарні майстер-класи, пропонували кожному скуштувати традиційні азійські страви. Про туристичну привабливість екзотичних країв розповідали документальні відеофільми, усілякі інформаційні матеріали. Неабияку цікавість киян викликала виставка картин «Азія» відомих українських художників-мандрівників Даніеля Гріна і Дарини Марченко.

Як і під час проведення першого фестивалю, серед відвідувачів було організовано торгівлю сувенірами і розіграно лотерею з багатьма цікавими й цінними призами, наданими посольствами й спонсорами дійства. Торік зібрані кошти передали Київському представництву Товариства Червоного Хреста України для закупівлі тонометрів для пунктів швидкої допомоги в селах, ветерану Другої світової війни В’ячеславу Ферліовському для операції на очах, а також Ісламському культурному центру столиці, який у межах проекту «Зігрій родину» придбав теплі ковдри нужденним багатодітним сім’ям кримських репатріантів. Цього разу дипломати після свята зібралися в офісі громадської організації «Чесна і свята країна». Посол В’єтнаму в Україні Нгуєн Мінь Чі, посол Індонезії Нінік Кун Нарьяті, посол Малайзії Чуа Теонг Бан, посол Пакистану Ваджахат Алі Муфті, помічник посла Республіки Корея Соль Кйон-Хун та заступник глави місії Посольства Японії Накано Хіромі передали зібрані кошти в сумі 37 543 гривні центру «Схід — Київ — Допомога» для вимушених переселенців з окупованих територій Донбасу. Глава цієї громадської організації Андрій Лапенюк від усієї команди й волонтерів подякував високим гостям за фінансову допомогу і наголосив, що «подібну благодійну пожертву «Чесна і свята країна» отримує вперше».

— Наша акція — це лише один із прикладів соціальної відповідальності посольств країн Азії, — сказав посол В’єтнаму Нгуєн Мінь Чі. — Сподіваємося, Фестиваль азійської культури і кухні стане традиційним, і його занесуть у календар українських щорічних подій. 

Микола ПУГОВИЦЯ
для «Урядового кур’єра»