Упродовж травня залізничники України проводитимуть інформаційно-роз’яснювальну роботу серед школярів. Мета заходу —  запобігання травмуванню неповнолітніх на залізницях у період шкільних канікул та літніх пасажирських перевезень, коли діти подорожують цілими колективами або ж їдуть на відпочинок із батьками.

У прес-службі Укрзалізниці повідомили, що організатори акції мають намір навчити дітей обережно поводитися на залізничному транспорті,  нагадати, що колії слід переходити лише у встановленому місці й тільки після того, як переконалися, що поблизу немає поїзда.

Профілактичне навчання насамперед стосується тих учнів, чиї школи або будинки розташовані поблизу залізниць.  Сповістивши адміністрацію школи про свої наміри і отримавши дозвіл дирекції, залізничники проводять спеціальні уроки-консультації. Зазвичай їхня аудиторія — школярі п’ятих-шостих класів. Дитячі психологи стверджують, що саме у 11—12-річному віці учні краще усвідомлюють необхідність безпечно поводитися на залізниці.

Інколи транспортники запрошують школярів до себе в гості. На залізницях України курсують три вагони з охорони праці, кожен із яких оснащений сучасною технікою. Зокрема там є широкоекранний телевізор та DVD, за допомогою яких дітям демонструють навчальні фільми про безпечну поведінку на залізниці. А ще школярам вручають своєрідні подарунки — плакати, які нагадуватимуть їм про правила безпеки та безцінність людського життя. Таких наочних посібників підготували у дарунок школам 5 тисяч.

Однак залізничні вчителі добре розуміють, що самих лише їхніх зусиль, спрямованих на запобігання дитячому травматизму, недостатньо. Вони просять батьків приділити особливу увагу навчанню дітей правильно поводитися на залізниці та власним прикладом спонукати їх дотримуватися елементарних правил безпеки. 

Вадим ВИГОВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»