СУСІДИ. Хочете гайнути по магазинах  сусідньої Польщі? Жодних проблем, запевнив Генеральний консул РП у Львові  Ярослав Дрозд. Для цього варто завітати до візових центрів, які віднедавна працюють у Львові та Івано-Франківську. У заявника вже не вимагають довідку про доходи, не треба й шукати запрошення з польського боку. Варто вказати, що справжньою метою поїздки є шопінг. Такий підхід, переконані наші сусіди, не лише відкриє двері багатьом українцям, а й дуже вигідний польській економіці.

«Для нас це нове, важливе і непросте завдання, — розповідає Ярослав Дрозд. — У Генконсульстві детально вивчили ситуацію і з’ясувалося, що багато людей справді їздять до Польщі за крамом. Аби полегшити ситуацію із отриманням дозволу на поїздку, й вирішили запровадити таку категорію віз».    

Перша віза «на закупи» видаватиметься на 7 днів, а  наступна вже буде багаторазовою і довготерміновою — від півроку до року. Щоправда для її отримання заявникові необхідно підтвердити, що  метою попередньої поїздки у Польщу насправді був шопінг. Для цього після повернення доведеться пред’явити іменний чек. Лімітів щодо вартості покупок не передбачено. Можна з’їздити, пожартував Ярослав Дрозд, хоч би й за двома  льодяниками — аби лишень продавець погодився виписати іменний чек. Відтак співвітчизники матимуть змогу скористатися популярною системою «Tax free» (повернення податку).

«Поки існує візовий режим, хочемо його максимально полегшити, — підсумував Генеральний консул РП у Львові. — Позаяк шопінг-візи будуть шенгенськими, то вони сприятимуть полегшенню контактів жителів прикордонних районів з ЄС».