РІВЕНЬ КУЛЬТУРИ. У Луцьку всі автобуси на регулярних міських перевезеннях обладнують засобами GPS-моніторингу. Це дає можливість міськвиконкому налагодити належний контроль за виходом і рухом автобусів. А ще постійно надавати лучанам додаткову європейського рівня послугу — можливість в онлайн-режимі відстежувати рух потрібних маршруток через спеціальний сайт в Інтернеті. А отже, не витрачати зайвого часу на очікування маршрутки.

У місті для перевезення пасажирів уже не застосовують, як це було ще десять років тому, ввезений після використання у Західній Європі і пристосований для пасажирських перевезень різного ∂атунку вантажний автотранспорт. На лінію виходять нові або майже нові автобуси різних виробників. Це результат того, що міськвиконком під час укладання договорів із перевізниками однією з умов поставив підвищені вимоги до безпеки. І стовідсоткове забезпечення виграних на тендерах маршрутів саме новою технікою.

— Нині у місті працює 262 маршрутних автобуси восьми перевізників, — каже міський голова Луцька Микола Романюк. — Курсує і 17 одиниць громадського транспорту, що пристосований для перевезення людей із обмеженими фізичними можливостями. Уже рік як перевезення інвалідів-візочників здійснює спеціально облаштований транспорт Територіального центру соціального обслуговування міста Луцька. Такою специфічною послугою вже скористалися понад 200 лучан.

Транспортна політика міської влади досить гнучка і лояльна до людей. За рахунок малого бізнесу і з допомогою благодійників зокрема облаштовано зупинки міського транспорту. На численні прохання громадян внесено зміни і в деякі міські маршрути, іншими стали й схеми руху транспорту.

Нині в місті автобуси перед виходом з парку ретельно прибирають; майже не почуєш від водіїв грубих слів, не ллється із динаміків остогидлий шансон, не тягне у салон від шофера тютюновим димом. Адже якщо є скарга на це, як правило, міська влада реагує різко. І зменшує для перевізника шанси знову виграти на тендері право працювати на прибутковому маршруті.

Рівень культури обслуговування підвищився і під час користування таксомоторами. За помірну ціну луцькі таксисти охоче виручають людей після того, як приватні автобуси та комунальні тролейбуси поїдуть на нічний відпочинок.