Державне агентство автомобільних доріг України (Укравтодор) має намір передати автомобільну дорогу Львів—Краковець у користування концесіонеру на 45 років, після її будівництва цим самим концесіонером. 

Про це повідомляє прес-служба Укравтодору з посиланням на керівника відділу міжнародної співпраці та інвестицій Укравтодору Терезії Бабич. За її словами, загальний термін концесії становитиме 49 років, чотири з яких займе етап будівництва. Про це йдеться в конкурсній документації на визначення концесіонера для реалізації першої черги пілотного концесійного проекту «Будівництво і експлуатація нової автомобільної дороги Львів—Краковець протяжністю 84,4 км», розробленій Укравтодором і міжнародним консультантом ТОВ «Ежіс Україна».

Фахівці Укравтодору вже передали технічну документацію і документацію з відведення земель під будівництво службі автомобільних доріг у Львівській області, підготували фінансово-економічне об∂рунтування доцільності реалізації проекту і розробили фінансову модель його реалізації.

Документ передбачає нульову участь держави у фінансуванні капітальних витрат на будівництво. Плату за проїзд концесійною автомобільною дорогою зараховуватимуть до спеціального фонду державного бюджету, а вже звідти вестимуть розрахунок з концесіонером — відшкодовуватимуть витрати на будівництво і сплачуватимуть належну експлуатаційну готовність автомобільної дороги. Умови конкурсної документації передбачають допуск для участі в конкурсі лише компаній або груп компаній, які мають значний досвід реалізації концесійних проектів. Після того, як конкурсна комісія розгляне документацію, її буде спрямовано на узгодження до всіх зацікавлених органи влади, а потім на затвердження до Кабінету Міністрів України.

Міністерство інфраструктури розраховує залучити 13 мільярдів гривень інвестицій у концесійний проект дороги Краковець—Львів—Рівне. У вересні 2013 року Кабінет Міністрів України дозволив будівництво трьох автомагістралей на умовах концесії, що передбачало в подальшому встановлення плати за проїзд ними. Раніше, в травні, тодішній голова Укравтодору Олександр Малін говорив про можливість будівництва кільцевих доріг навколо Києва і Одеси на умовах концесії. 

Марія ЄВМЕНЕНКО
для «Урядового кур’єра»