ФІНАНСИ

Зі свого боку уряд обіцяє ліквідувати заборгованість
із заробітної плати до кінця цього року

Протягом року Кабінет Міністрів намагався тримати під контролем ситуацію з виплати заробітної плати. Місцевим бюджетам виділяли короткострокові казначейські позики. У квітні уряд ініціював зміни до бюджету, якими виділяли 1,49 млрд грн додаткових дотацій регіонам для оплати праці працівникам бюджетних установ.

Для збільшення додаткових дотацій місцевим бюджетам на 1,63 млрд грн переглядали бюджетні витрати. Відповідне розпорядження Кабінет Міністрів ухвалив 28 листопада 2012 року, а вже 6 грудня ці гроші у повному обсязі було перераховано на місця. Тобто вкотре цього року додаткові кошти спрямовували місцевим бюджетам на виплату заробітної плати. А перед тим  — у жовтні цього року згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів було виділено 1 млрд грн дотацій саме для цього.

Утім, наприкінці року з’ясувалося, що затримки з виплатою заробітної плати на місцях все-таки трапляються. У зв’язку із цим було внесено зміни до бюджету 2012 р. на виділення ще додаткових 1,37 млрд грн на вирівнювання фінансового забезпечення місцевих бюджетів. У найближчі дні їх також буде спрямовано в регіони.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров неодноразово заявляв, що кошти на виплату заробітної плати в регіонах є,  що виплата заробітної плати — це пріоритет під час розподілу бюджетних коштів. Глава уряду поставив чітке завдання зокрема перед керівниками місцевих державних адміністрацій: забезпечити регулярну та своєчасну виплату заробітної плати. Коли ж, як заявляють деякі мери міст, у них немає грошей на виплату зарплати, це означає, що гроші витрачаються не за призначенням.

За дорученням Прем’єр-міністра зараз на місцях ситуацію з виплатою заробітної плати вивчають спеціальні робочі групи. У разі виявлення порушень посадові особи нестимуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Ідеться саме про державних службовців. Мерам міст як керівникам органів місцевого самоврядування уряд може тільки допомагати, що й робилося протягом року, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»