Цими днями представники Книги рекордів України внесли до реєстру унікальну колекцію дзвоників, яка належить жительці гетьманського Глухова Сумської області Ірині Колтаковій. Її голосисте зібрання налічує 1603 примірники, що походять з 61 країни. З них 1410 — сувенірні, решта — дугові,  дверні, рибальські, шкільні, сигнальні, викличні та інші, виготовлені в ХІХ— ХХІ століттях.

Побачивши колекцію, важко стримати захоплення і подив. Адже Ірина Семенівна не просто механічно зібрала ці маленькі дзвінкі дива, а підготувала обсяговий різноплановий каталог. У ньому максимальна інформація про кожен екземпляр, починаючи від матеріалу і місця й часу придбання, закінчуючи призначенням і особливостями використання.

Так, перший дзвінок «продзвенів» 14 років тому, коли Ірина перебувала в Болгарії. Згодом до її захоплення долучилися чоловік Володимир і обидва сини Фелікс та Микола (до слова, Колтакови — спортивна сім’я: всі мають вагомі рекорди, нагороди і титули).

Ірина Колтакова з рекордним дипломом. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

З роками знайомі, друзі, сусіди теж почали дарувати дзвіночки — з металу, скла, пластику і навіть бісеру, хвойних гілочок та… шоколаду. Серед добровільних помічників — відомий біатлоніст Сергій Сєднєв, який  долучив колег по збірній України Оксану Яковлєву та Віту Семеренко. Буваючи на змаганнях у різних країнах, вони не забували надсилати звідти бандеролі на глухівську адресу.

Колекція «мовчить» до пори до часу

Є в колекції дарунки від доньки видатного волейболіста уродженця Глухівщини Костянтина Реви Олени Смоліної, яка надсилала і привозила їх із Москви та багатьох інших російських міст, відомої у минулому гімнастки, диктора стадіону «Динамо» Олени Гуц, журналістів, учителів, художників, пенсіонерів, окремих трудових колективів. Деякі дзвіночки майстри виготовили спеціально для колекції Ірини Колтакової.

Як переконана дзвінкова рекордсменка, вона не зупинятиметься на досягнутому, а й надалі поповнюватиме унікальну колекцію.