Аби подолати залежність від Росії щодо забезпечення ТВЕЛами, уряд ухвалив рішення про диверсифікацію придбання палива для атомних електростанцій. Ідеться про поновлення контракту з американською компанією «Вестін Хаус». Про це Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив учора з парламентської трибуни.

Южно-Українська АЕС має досвід використання американського палива. Фото з сайту tsn.ua

Стосовно вугільного сектору він наголосив, що уряд платить за кожну тонну вугілля зі збиткових державних компаній в середньому 1,5 тисячі гривень. Комерційна ж вартість вугілля максимально сягає 600 гривень за тонну, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Загалом на державних шахтах, за словами Прем’єра, зайнято близько 180 тисяч шахтарів: «Ми дотуємо 180 тисяч людей, які працюють у надважких умовах, в першу чергу в Луганській і Донецькій областях, по 900 гривень на одну тонну. Загальний обсяг дотацій, який іде на вугільну галузь на дві області, становить 34 мільярди гривень. Це те, що центральний бюджет виділяє на фінансування вугільної галузі, щоб цих людей не вигнати на вулицю, а дати їм роботу і зарплату».

Так званий проект, який намагалися зробити в Україні щодо перероблення вугілля на природний газ, «залишився виключно проектом, який не має ні технологічної, ні економічної основи»: «Склади перезавантажені вугіллям. На превеликий жаль, сьогодні Україні перейти на вугілля неможливо, як і будь-яким іншим країнам».

«Така ціна відсутності реформ у вугільній галузі останні 20 років», — додав Арсеній Яценюк.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»