У межах реформи шкільного харчування, яку ініціювала дружина Президента Олена Зеленська, фонд американського філантропа Говарда Баффета The Howard G. Buffett Foundation погодив фінансування для спорудження другої фабрики-кухні в Україні.

Фонд пожертвував 10 мільйонів доларів для фабрики-кухні в Бучі і надав понад 12 мільйонів на підтримку другого такого об’єкта. Із початку повномасштабного вторгнення в Україну фонд надав понад 500 мільйонів доларів, зокрема 255 мільйонів на підтримку української продовольчої безпеки та посилення спроможності країни збирати врожай та експортувати продовольство.

Проєкт буде реалізовано в Лозовій Харківської області. Очікують, що фабрика-кухня забезпечить готовими обідами заклади освіти Лозівської та Близнюківської громад, в яких майже 14 тисяч учнів, повідомляє Офіс Президента.

«Ще один потужний крок реформи шкільного харчування, щоб дати дітям якісну та корисну їжу, яка особливо потрібна в умовах стресів воєнного часу. Це також важливий поштовх для громад, бо це робочі місця й економічне пожвавлення там, де воно потрібне. Допомога родинам — діти не тільки отримають якісні обіди, а й навчаться здорового підходу до харчування. І обнадійлива перспектива для всього нашого суспільства: якщо з дитячих років засвоювати здорові харчові звички, вони обов’язково продовжаться і в дорослому житті», — наголосила перша леді.

За словами начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, завдяки підтримці Олени Зеленської та Говарда Баффета зроблено колосальну домашню роботу. Разом з обласною радою створено комунальне підприємство, яке централізує організаційні процеси, триває робота над облаштуванням укриттів, ремонтом харчоблоків та навчанням кадрів, а також забезпеченням транспорту для підвезення учнів. Але найважливіше попереду. Через рік діти навчатимуться в безпечному освітньому середовищі та будуть охоплені якісним здоровим харчуванням.