ПРОГНОЗ

У 2011 році триватиме відновлення економіки України, водночас темпи зростання залишаються удвічі повільнішими, ніж до кризи. Крім того, швидкість оздоровлення української економіки нижча, ніж у країнах, що розвиваються, йдеться у звіті Світового банку. Його експерти вбачають шанс України в експорті сільськогосподарської продукції.

Згідно із звітом, світова економіка рухається від посткризової фази одужання і поступового зміцнення до уповільненого, однак стабільного зростання. При цьому майже наполовину глобальному зростанню сприяють країни, що розвиваються, і які у 2011 році збільшать ВВП на 6%.

Україна збільшить свій ВВП лише на 4% (до кризи цей показник становив 8%). Директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер з цього приводу зазначив: якщо Україна не проведе структурних реформ економіки, наслідки наступної кризи будуть ще гіршими, повідомляє УНІАН.

А старший економіст Світового банку в Україні Пабло Сааведра вважає, що скасування Україною експортних обмежень дозволило б збільшити темпи зростання ВВП у середньостроковій перспективі. "Україна є одним з найбільших експортерів, зокрема, пшениці. Тому в умовах зростання цін на харчі матиме економічну вигоду. Втім, якщо економічна політика буде такою, як у 2010 році, коли експорт зерна був обмежений, то ризикує втратити можливі зиски. Але може отримати і прибутки - за умови адекватної торговельної політики", - зауважив він.