У Тростянці на Сумщині відбувся 5-й Міжнародний фестиваль історичної реконструкції «Стара фортеця. Подорож крізь століття».

Статус міжнародного допомогли зберегти представники Молдови, які все-таки приїхали до слобожанського міста. А ось потенційні учасники з Росії зі зрозумілих причин відмовилися від участі, так само як і білоруські любителі старовини. 

За словами Тростянецького міського голови Юрія Бови, фестиваль не відчув цих «утрат», а два дні видалися насиченими на видовищні, захопливі та ексклюзивні події. Адже у змаганнях на території пам’ятки архітектури XVIII століття «Круглий двір» узяли участь представники 22 клубів історичної реконструкції та небайдужі індивідуали. Учасники фестивалю помірялися силою у поєдинках на мечах, влучності у стрільбі з лука та арбалета, точності в метанні ножів, інших змаганнях. Водночас проходили майстер-класи з гончарства, плетіння з лози і стрічок, з виготовлення ляльки-мотанки, ліплення з тіста; виставки облогової техніки, старовинного мото- та автотранспорту, а всіх охочих у корчмі «Шарухань» частували середньовічними стравами. 

Круглий двір прийняв усіх охочих. Фото Володимира КОВАЛЕНКА  

Як сказав Михайло Терещенко — представник суддівської колегії з Молдови, голова кишинівського історичного клубу «Енсіфер» («Мечоносці»), який удруге відвідує цей унікальний фестиваль, українці продемонстрували силу, витривалість і волю до перемог на полях бою, що особливо цінно нині. А захід засвідчив: уроки історії завжди треба пам’ятати і робити з них правильні висновки. Передовсім тим, хто приходить з мечем…