ПРЕМ’ЄРА

На сцені обласного академічного драмтеатру ім. Т. Шевченка поставили п’єсу П’єра-Огюстена Бомарше

Режисер заслужений діяч мистецтв України В’ячеслав Жила каже, що обрав цей твір, бо хотілося «світлої, весняної комедії». Оскільки такого сучасного драматичного матеріалу пан В’ячеслав не знайшов, вирішив заглибитися у середньовіччя. Щоправда, почуття людей тієї доби, їхні життєві прагнення, інтриги режисер-постановник намагається відобразити з позицій теперішнього часу й, зокрема, молоді. Непорушне хіба єдине: кохання перемагає все, хоч би які незгоди зустрічалися на цьому шляху.

Вистава тяжіє до мюзиклу. Тут багато музики, хореографії. Текст пісень написав актор Тернопільського драмтеатру заслужений артист України Іван Ляховський. Йому, за словами режисера-постановника, вдалося «стилізувати свою поезію під епоху», що відтворює п’єса П.-О. Бомарше. Композиторську ношу у спектаклі взяв на себе Іван Небесний, хоч звучатимуть і твори В. А. Моцарта. На сцені музиканти театрального оркестру виконують музичні номери наживо. Танцювальну канву спектаклю створила викладач Теребовлянського вищого училища культури Ірина Краківська.

Граф Альмавіва (заслужений артист України Олександр Папуша) та його дружина (актриса Оксана Малінович). Фото автора

Камердинером Фігаро постав у виставі актор Сергій Бачик. Певен, що йому вдалося добре впоратися з основою дій героя вистави, викладеній у відомій фразі «Фігаро тут, Фігаро там». Колеги жартують, що в житті пан Сергій «сам добрий Фігаро»: кмітливий, винахідливий, життєрадісний. Акторові, як зізнається, хотілося у новій творчій роботі звернути увагу на ставлення до Сюзанни, до почуттів, а отже, до світлого.

Чи вдалося це, вимогливий тернопільський глядач оцінить. Напевне відомо: прем’єрна вистава дає змогу акторам виявити себе в усіх театральних якостях, вивірити майстерність і талант.