Їжа, яку ми купуємо, переважно продаєтьcя в упаковці. Більшість цих упаковок походять з нафтохімічної промисловості і не піддаються біологічному розкладу.

Вчені, які працюють в рамках європейського проекту «Succipack», тестують природний матеріал рослинного походження для упаковок продуктів. Французька компанія Leygatech є частиною проекту.

Процес починається з маленьких гранул, що містять витяги з відходів деяких рослин – буряка, пшениці, кукурудзи. Гранули закладають у машину, тоді нагрівають і пресують. В результаті виникає гігантська бульбашка, утворена з тонкої плівки. Після того, як бульбашка охолоджується, плівку, готову до використання, згортають на великих котушках.

«Перевага цього типу упакування полягає в тому, що він піддається біологічному розкладу, а це дуже важливо, адже виникає надія, що цей вид упаковок поступово замінить той, що має в основі нафтохімічні сполуки. Оскільки запаси нафти вичерпуються, ми мусимо знайти інші джерела для виробництва упаковок. Промисловість використовуватиме те саме обладнання, тож не потрібно буде купувати інші машини, і ту ж саму технологію», – розповідає Крістоф Котійон, координатор проекту.

У цій лабораторії плівку тестують на механічну опірність до ударів та розривів, адже її завдання – захист продуктів від псування.

«Сьогодні ми тестуємо опірність матеріалу, скидаючи на плівку тягар. Плівка, яку ми виготовляємо, дає змогу зберігати, наприклад, оливкову олію, обмежити окислення. Таким чином ми зможемо зберігати олію протягом року», – говорить Маріон Моншален, керівник лабораторії.

Мета проекту – знайти застосування для відходів рослинного походження і зменшення розмірів упаковок. Це довгостроковий проект: дослідники сподіваються, що у майбутньому упаковки проходитимуть повний цикл переробки і повертатимуться в природне середовище у вигляді компосту для ґрунту. 

Copyright © 2014 euronews