ДАТА. Наприкінці минулого року одна з найстаріших в Україні публічних бібліотек, що в обласному центрі Миколаєва, відзначила 130-річчя. Її було відкрито завдяки зусиллям інтелігенції міста, передусім видатного діяча культури Г. М. Ге, який став заступником голови першого складу її дирекції. Тоді понад 200 чоловік виявили  бажання створити читацький загал, що зробило можливим заснування книгозбірні.

У бібліотеці відкрито спеціальну виставку, присвячену її історії. Фото з сайту regibrary.mk.ua

Директор  Миколаївської державної обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олексія Гмирьова Надія Богза розповідає, що право на користування читальнею надавалося всім охочим без вікових та станових обмежень. Однак для цього треба було внести 15 карбованців застави та платити членські внески: 5 крб на рік, 3 крб на півроку, 50 коп. на місяць. Такі суми були доступні лише заможним, але 10 відсотків  читачів з дозволу дирекції користувалися бібліотекою безкоштовно.

Починаючи з 1917 року, склад читачів бібліотеки різко змінився. Якщо раніше переважала інтелігенція, міщани, то тепер це були робітники, червоноармійці, студенти, учні. З 1964 року обласна бібліотека переїхала в нове приміщення, майже в десять разів більше за попереднє.

За 130 років свого існування бібліотека трансформувалася в сучасний інформаційний центр громади, який за рік обслуговує близько 26 тис. користувачів, 60% яких — молодь. Її фонд налічує понад 2 млн. примірників. На її базі планується відкрити музей книги.