БІДА.  В обласному центрі Волині підприємці, які працювали у Центральному  універсальному магазині, замість передноворічної торгівлі змушені займатися підрахунком збитків від масштабної пожежі.

Сигнал про займання у складському приміщенні збудованого у 1960-х роках цуму найдійшов до рятувальників о 10 годин 47 хвилин. На момент їхнього прибуття на виклик уже практично половина першого поверху була охоплена полум’ям.

Гасіння, яке очолив начальник управління МНС України в області генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Грушовінчук, ускладнювалося дуже високим задимленням і високою температурою в середині приміщення. Тому рятувальники змогли приступити до гасіння пожежі лише після одягання тепловідбивних костюмів і включення спеціальних апаратів для дихання на стисненому повітрі. 

Попри те, що відразу ж після займання через радіоретрансляційну мережу було оголошено прохання до покупців і продавців негайно покинути приміщення, через заповнення приміщення вогнем і токсичним димом відрізаними від виходу виявилися семеро людей.

Трьох із них з третього поверху через бічне вікно із допомогою приставної драбини зняли рятувальники Руслан Гоза та Володимир Дунець. Ще чотирьох жінок після подачі автодрабини до вікна четвертого поверху врятували Іван Чахрайчук та Андрій Мазур.

– Паніка у них через наближення вогню була вже така, що ми боялися, аби вони нас разом із драбиною не знесли!.. – згадає пізніше цей момент Андрій Мазур. – Але обійшлося усе добре.

Тим часом вогонь розповсюдився по першому, частково  – по другому та третьому поверхах, і охопив площу в чотириста квадратних метрів.

Аби забезпечити безперебійну подачу води, рятувальники підключилися до гідранта, і у спеціальних вогнезахисних  костюмах та у масках для захисту органів дихання і облич почали на металевих зв'язках заходити у справжнісіньке пекло.

Розпочалася без перебільшення героїчна боротьба із вогняною стихією. Про те, що там робилося, опосередковано говорить факт: каски у вогнеборців буквально плавилися від температури.

Протистояння із вогнем ускладнювало і очікування вибуху бака з пальним автомобіля, що перед тим у рамках якоїсь акції був завезений у цум. Попри це, о половині другого пожежу вдалося таки локалізувати; ще через годину із чвертю її загасили.

Пожежа трапилася через коротке замикання. Фото автора

– Яким момент був найстрашнішим?.. – запитую у рятувальника професійної державної пожежної частини №1 з міста Луцька Володимира Дунця відразу ж після того, як він разом із Віктором Терещуком із луцької ПДЧ-2 виходить із повністю закіптюженого магазину на вулицю.

Той якийсь час відкашлюється, а потім відривчасто кидає:

– Коли треба було заходити у вогонь… Там зараз – усе завалене, і майже нічого не видно!..

Випробування вогнем, через яке на тривалий час був перекритий рух автомобільного транспорту через центр Луцька, випало на долю понад півсотні рятувальників із обласного центру та райцентру Рожище.

«Спрацювали добре!.. – коротко оцінив їхню роботу ветеран рятувальної служби, один із найавторитетніших у краї професійних пожежних Василь Ромко, який спостерігав за розвитком ситуації. – Вогонь міг би призвести до людських жертв і майже повністю знищити споруду, але розгулятися йому хлопці не дали!»

Такої ж думки і начальник управління МНС України в області Володимир Грушовінчук.

Вогнеборці виконали свій обов'язок: врятували людей, загасили пожежу. Фото автора

На його попередню думку, яку він висловив журналістам просто на місці гасіння пожежі, причиною її стало перевантаження електромережі. Відповідальність за її стан несуть власники торгового закладу.

Нині в Луцьку працює комісія, створена із представників Міністерства внутрішніх справ, рятувальників, криміналістів, представників органів місцевої влади. Вона й озвучить збитки від пожежі.

Вони, на думку деяких підприємців, можуть сягнути десятків, а, може, і сотень мільйонів гривень. Адже практично усі товари, що були у цумі, постраждали від температури, кіптяви, пахнуть горілим, і тепер навряд чи знайдуть собі покупців…

Фото автора. Фото Валерія Мельника Bida 3603 Віктор Терещук та Володимир Дунець  Рятувальники (зліва праворуч) Володимир Дунець та Віктор Терещук у перші хвилини після виходу із зони пожежі; Bida 3588 Луцький цум,  Фото Bida 3609 , Bida 3721 ,  у луцькому цумі, як це іноді буває, вогню не дали розгулятися і повністю знищити споруду…