Кілька років тому культурні зв’язки між Україною і Латвією набули нового звучання завдяки діяльній дрогобичанці, президентові Благодійного фонду ім. І. Франка «Посвіт» Лесі Ратинській. Знаючи, що «нашого цвіту по всьому світу», вона з’ясувала, що в Ризі живе не менш активна і діяльна українка Людмила Белінцева, яка свого часу ініціювала створення Об’єднання українців Латвії.

Український Дрогобич і латвійське Смілтене — міста-побратими. І їхня співпраця — найкращий приклад реалізації ідей у різноманітних сферах. Фонд «Посвіт» чотири роки поспіль організовував знайомство смілтенців із самобутніми зразками українського мистецтва, з художніми колективами, народними майстрами. Професійне мистецтво представляв Львівський обасний муздрамтеатр ім. Ю. Дрогобича, який двічі привозив у Смілтене вистави.

Усі мистецькі акції проходять під єдиним гаслом «З України з любов’ю!» Леся Ратинська зазначила, що приємно приїжджати туди, де на тебе чекають. Тому такі плідні зустрічі українців і латишів, тому міцнішає дружба і в Латвії з’являється дедалі більше симпатиків України.

Український культурний десант цього року був особливим: підписано офіційну угоду про співпрацю між Смілтене і Дрогобичем. На церемонії виступив депутат Сейму Латвії Айнарс Межуліс, який наголосив, що його країна сприятиме успішному руху України в співтовариство європейських країн. Він також розповів про надання коштів на реабілітацію воїнів АТО, організацію центру здоров’я для українських дітей, про ініціативу міністерства оборони Латвії щодо передачі обмундирування українським військовим.

Вистава дрогобичан «Втеча від реальності» Тетяни Іващенко, що відбулася після церемонії, викликала зацікавленість передовсім молодих смілтенців. Історію про загрозу для свідомості підлітків, яку приховує страшне лихо людства — наркотики, у виставі розказано яскраво, емоційно. Розплата за спокусу — смерть. У сценічному детективі Тетяни Іващенко — не суха мораль, а пронизливий й бентежний крик-застереження, заклик до розуму. Саме така форма має вплив на юну глядацьку аудиторію.

Латвійці показали українським акторам унікальний відпочинковий комплекс «Колотилівка», величезну площу якого власними руками впорядковує українець Микола Колотило, демонструючи неймовірну фантазію й вигадку в оформленні інтер’єрів та екстер’єрів будівель. Побували українці й на узбережжі Балтійського моря. Надовго у пам’яті українських акторів залишаться краєвиди чудових сосен та піщаних дюн, а жителі Смілтене згадуватимуть смак справжнього козацького кулешу, що його на центральній площі у театралізованому дійстві приготував на вогнищі знаний кашовар Мирослав Шваб.

У Ризі дрогобицькі актори показали виставу старшокласникам української гімназії, подарували їм бібліотечку новітніх українських видань. А Народному театру, що діє при Об’єднанні українців Латвії, передали сценічні костюми й предмети реквізиту. Така допомога дуже доречна, адже в репертуарі театру — українська класика. Тож звучатиме у просторі Балтійської країни українське слово й міцнітиме українсько-латвійська дружба. 

Алла ПІДЛУЖНА
для «Урядового кур’єра»