Учорашня «Година запитань до уряду» у Верховній Раді видалася напрочуд продуктивною та представницькою. Крім міністрів і віце-прем’єра Геннадія Зубка, в сесійній залі виступав і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він закликав парламентаріїв уже наступного тижня ухвалити пакет із 70 законопроектів, необхідних для законодавчого оформлення реструктуризації частини державного боргу, вдосконалення законодавства про державні закупівлі, щодо податкової реформи, а також про підвищення соціальних стандартів у частині підвищення зарплат і пенсій, а також лібералізації візового режиму. Це необхідно для стабілізації фінансової ситуації у країні.

Глава уряду докладно розповів про результати переговорів з іноземними кредиторами. Без реструктуризації державного боргу, нагромадженого попереднім урядом, нинішній його склад був би не в змозі стабілізувати вітчизняну економіку.

Зупинився Прем’єр і на аспектах податкової реформи. Україна перебуває на порозі другого її етапу. «На першому етапі було скорочено кількість податків, запроваджено електронне адміністрування ПДВ, що дало змогу збільшити платежі на 2,5 мільярда гривень, які вдалося одержати в бюджет і які корупціонери не змогли вимити з нього».

Шукає уряд і нові ринки збуту для української продукції: «Очікуючи, що Російська Федерація з 1 січня наступного року закриє нам ринки, у нас створено Офіс торговельного представника і підписано угоди про зону вільної торгівлі з країнами-членами Європейського Союзу та Канадою, — розповів Арсеній Яценюк. — Тривають переговори про зону вільної торгівлі зокрема з Ізраїлем».

Наступний пленарний тиждень стане вирішальним щодо бюджетних змін задля підвищення заробітних плат, пенсій та інших соціальних виплат. Невід’ємне питання реформування країни — вимога ухвалити візові законопроекти. «Попри всі технічні й фінансові складнощі, основні питання з безвізового режиму ми виконуємо, даємо чіткі відповіді. Зараз місія Європейського Союзу дуже активно працює, і  я чекаю на проміжний звіт місії Європейського Союзу щодо запровадження безвізового режиму».

Проявити  політичну волю закликав Прем’єр і в контексті наближення місцевих виборів. «Не коштує жодна додаткова посада сільського голови або двох чи трьох десятків депутатів районних чи сільських рад того, щоб поставити на кін долю країни. Займайтеся політичною агітацією, адже кожна політична сила має право представляти свою ідеологію. Кожен має право перейти в опозицію до влади. Але не переходьте в опозицію до України і підтримайте реформи», — цитує слова Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»