«Як виростем великі хоробрі вояки, відстоїм Україну від вражої руки», — ці патріотичні слова гімну щодня звучать у новоствореному таборі «Холодноярська республіка», що в селі Леськи на Черкащині. Табір розташувався у мальовничому місці біля Дніпра. Дітям тут дуже подобається, про що свідчить гарний настрій хлопчиків та дівчаток, їхні сяючі очі.

Ось двоє друзів — Валентин і Сашко. Поспішаючи на змагання, вони поділилися враженнями про життя в таборі: «У нас тут дуже цікаво: щодня змагання, конкурси, вікторини, дискотеки, екскурсії.  Прокидаємося рано, о сьомій тридцять. Обов’язково робимо зарядку. Нас дуже смачно годують. Увечері — розваги біля багаття. Дні так швидко пролітають».

Табір, у якому нині перебуває 50 дітей, відкрито цього літа за ініціативою керівника асоціації «Група компаній «Добробуд» Дмитра Діденка та за рахунок цієї компанії. Будівельники освоїли занедбану колись територію і облаштували її для відпочинку та оздоровлення школярів. До їхніх послуг — три великі житлові корпуси, їдальня, медичний пункт, майданчики для ігор. У кімнатах — нові меблі. Нині територія табору — екологічно чиста зона, надійно огороджена і добре освітлена в нічний час. Табір забезпечено цілодобовою охороною та міжміським телефонним зв’язком.

Як розповів директор табору Іван Мороз, діти харчуються п’ять разів на день. Меню різноманітне, в ньому корисні групи продуктів: багато овочів, фруктів, молочні та молочнокислі, м’ясо, риба, яйця. Усі харчі, які постачають у табір, контролюють. 

Добре продумана програма виховних та культурних заходів сприяє всебічному розвиткові школярів. Однак на першому місці у педагогічного персоналу — патріотичне виховання. У численних заходах, серед яких воєнізовані ігри, змагання, спортивна підготовка, беруть активну участь і члени скаутської організації «Пласт». У серпні тут планують оздоровити ще сто дітей, зокрема і з сімей переселенців.