ЗВІТ

Проблема дитячого оздоровлення в Україні залишається вкрай важливою. Про це йшлося на нараді, в якій взяли участь представники профільних міністерств. Так, упродовж цьогорічного літа в Україні відпочили та оздоровилися майже 55%, або понад 2,4 мільйона дітей. Змістовно провели дозвілля та набралися сил до нового навчального року 1,5 мільйона хлопців та дівчат пільгових категорій, з них 94% дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, 67% діток з малозабезпечених родин, 45% дітей-інвалідів, повідомив міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін. Він також наголосив, що всього на ці цілі було спрямовано майже 1,5 млрд. грн. У червні-серпні працювали 324 табори праці та відпочинку, 520 наметових містечок і понад 15 тисяч таборів з денним перебуванням дітей.

Проте, звісно, не обійшлося без проблем. Заступник міністра праці та соціальної політики Анатолій Дзюбак зауважив, що лише на Київщині невикористаними залишилися сотні путівок для дітей, про наявність яких у відповідних соціальних закладах батьки просто не здогадувалися. Також залізничники цього літа відмінили акцію з безкоштовного перевезення дітей до місць відпочинку, а отже певна кількість батьків та малюків з малозабезпечених родин, а також вихованці державних інтернатів просто не мали коштів на проїзд до місць відпочинку. Перший заступник міністра охорони здоров'я Сергій Риженко повідомив, що нерідко дітей направляли до закладів оздоровлення без наявності медичних показань. А ще під час перевірок було виписано майже 500 постанов про припинення роботи деяких дитячих таборів, де панувала повна антисанітарія.

Нині Мінсім'ямолодьспорту розробляє Державну цільову соціальну програму оздоровлення та відпочинку дітей на 2011-2015 роки, в якій, на переконання Равіля Сафіулліна, будуть враховані та виправлені згадані недоліки.
 

Любомира КОВАЛЬ