Сергій АРБУЗОВ,
перший віце-прем’єр-міністр

Приймали пенсійну реформу на основі досвіду європейських країн. Як вона імплементувалась в економіку країни, покаже час. Сьогодні триває один з найболючіших процесів — процес змін. Поки що не можна сказати, що реформа запрацювала. Але змінювати чи не змінювати її — про це можна буде сказати, лише коли подивимося, як вона запрацювала. Що стосується виплат. Пенсії виплачують вчасно, в повному обсязі, грошей для цього вистачає.

Я поділюся планами, які має уряд щодо наповнення бюджету Пенсійного фонду. Ми сьогодні робимо все потрібне для того, щоб зацікавити підприємства виплачувати зарплату легально. Розроблено низку пільг для підприємств, які платитимуть зарплату легально. Ми незабаром їм запропонуємо ці механізми, і гадаю, що бізнес їх оцінить.

На жаль, кожне підприємство вибудовує свою економіку по-своєму, враховує особливості законодавства, особливості собівартості і зовсім по-різному веде діяльність. Тому ми хочемо показати перспективу підприємствам: хто турбуватиметься про своїх співробітників, платитиме їм зарплату офіційно, турбуватиметься й про наших пенсіонерів. Тобто відразу робитимуть дві корисні справи. І ми готові піти на пільги для таких підприємств.

(З інтерв’ю телепрограмі
«Подробиці тижня»
28 квітня 2013 р.)