Про надходження на споживчий ринок України неякісної продукції та про заходи уряду, спрямовані на запобігання цій проблемі, розповів на урядовому брифінгу голова Державної інспекції з питань захисту прав споживачів Сергій Орєхов.

«За дев’ять місяців цього року від споживачів надійшло понад 600 звернень про неналежну якість побутової техніки, яка реалізовувалася в провідних торговельних мережах нашої країни. Інспекції з питань захисту прав споживачів, реагуючи на ці заяви, провели майже 250 позапланових перевірок», — озвучив статистичні дані посадовець.

Відтак за цей період проінспектовано понад 13 тисяч одиниць електропобутових товарів. З них половину довелося зняти з реалізації, зокрема через брак супровідних документів щодо якості та безпеки товару та невідповідність вимогам нормативних документів.

Для глибшого розуміння ситуації Сергій Орєхов навів кілька прикладів. У вересні багатодітна родина постраждала через займання холодильника одного з південнокорейських брендів. Внаслідок пожежі втратила помешкання. Перевіривши торговельну мережу «Ельдорадо», представники Держспоживінспекції видали припис про вилучення з реалізації холодильників цієї марки — продукція не відповідала вимогам технічних регламентів безпеки низьковольтного електричного обладнання, його електромагнітної суміщеності, максимально дозволеного споживання електроенергії холодильним обладнанням.

«Торговельна мережа проігнорувала припис і не попередила споживачів про вилучення продукції. Це потрібно було зробити в обов’язковому порядку згідно з вимогами частини 8 статті 32 Закону «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції». Ви можете собі уявити таку ситуацію в Європі? Я — ні», — цілком слушно наголосив посадовець.

А потім додав, що в «Ельдорадо» його відомство зафіксувало реалізацію понад 200 найменувань товарів, які не відповідають встановленим вимогам. Припису — заборонити продукцію — підприємство не виконало. Тож у листопаді цього року йому винесено постанову про накладення штрафних санкцій у 100 мільйонів гривень.

У торговельній мережі «Комфі-Трейд» до «чорного списку торговельних марок» потрапили електрочайники від Kenwood та Philips, тепловентилятор Delonghi, холодильник-морозильник Indesit. Як пояснив Сергій Орєхов, ці марки обрано для перевірок, зважаючи на статистичні дані причин виникнення пожеж Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту. В цьому випадку штраф сягнув 85 тисяч гривень. В «Епіцентрі» Держспоживінспекція виявила близько 300 найменувань продукції, не придатної до використання.

«Торговельні центри — «сірі дилери» — масово ігнорують закон, ризикуючи водночас здоров’ям громадян. А згідно з пунктом, прописаним в Угоді про асоціацію з ЄС, Україна має забезпечити захист прав своїх споживачів, підтримуючи, зокрема, вітчизняного товаровиробника. Хто поверне здоров’я споживачеві? Влада, бізнес, суспільство повинні знайти відповідь», — резюмував фахівець.