ПЕРСПЕКТИВИ

Геологорозвідувальна галузь нашої держави переживає нелегкі часи

Сьогодні Україна переживає справжній бум, пов’язаний з пошуками та перспективою розробки покладів нетрадиційного, зокрема сланцевого, газу. Вже підписано угоду про розподіл продукції (УРП) з компанією Shell про пошук та видобуток газу на Юзівській площі. Завершується підготовка підписання угоди з компанією Chevron щодо Олеської площі. Готуються угоди щодо УРП на Чорноморському шельфі. Загалом, уряд зробив усе можливе і неможливе для того, щоб міжнародні компанії з інвестиціями та новими технологіями прийшли в Україну. Тепер треба переходити від слів до діла.

Реалізація великих проектів з пошуку та видобутку сланцевого газу передбачає проведення масштабних геологорозвідувальних робіт, більшу частину яких могли б виконувати українські геологорозвідувальні підприємства. Це тисячі робочих місць, впровадження нових технологій, багатомільйонні інвестиції. Але, на жаль, вітчизняні компанії можуть залишитися на узбіччі сучасних процесів. Передовсім це пов’язано з катастрофічним станом підприємств, що надають геофізичні послуги, та й взагалі української геології.

Як відомо, проведення геологорозвідувальних робіт — це перший крок на шляху до видобутку нафти та газу. Тому від якості геологорозвідки залежить майбутня розробка родовищ. Не таємниця, що видобувні компанії дуже скрупульозно ставляться до вибору підрядників з геологорозвідки і ставлять перед ними чіткі вимоги, що дає змогу уникнути значних фінансових витрат у майбутньому. Це передусім відповідність міжнародним критеріям, які сьогодні існують у розвинених країнах.

Тому великі міжнародні компанії, що починають масштабні проекти в Україні, стоять перед непростим вибором: чи залучати до пошуку нафти і газу українські компанії, чи запрошувати в Україну закордонні геофізичні компанії. Звичайно, послуги українських геологів коштують дешевше, а знання, розуміння і обізнаність з місцевою геологією дають їм перевагу перед зарубіжними колегами. Та чи зможуть українські підприємства надавати необхідні послуги?

Знайомство зі станом геології в Україні викликає більше запитань, ніж відповідей. Не кращі часи переживають державні підприємства. Це насамперед «Укргеофізика», найбільша організація з проведення геофізичних робіт на нафту, газ в Україні. Маючи більш ніж 50-річний досвід, останніми роками підприємство значно скоротило обсяг робіт через брак замовлень. Це саме можна сказати і про підприємство «Укргазпромгеофізика», що входить у структуру ПАТ «Укргазвидобування». Втрата кадрів, проблеми з оновленням техніки — це тільки частина проблем, з якими доводиться виживати державним компаніям. Щодалі важче конкурувати з приватними компаніями, які мають доступ до сучасних технологій.

Та навіть і приватні компанії опинилися в скрутному становищі. Наприклад, колись провідне підприємство з геологопошукових робіт — ПАТ «Геофізична компанія «Надра» — сьогодні опинилося на межі банкрутства. Як повідомляють в агентстві УНН, відповідно до опублікованих в «Реєстрі судових рішень» справ, кілька компаній, що входять у концерн «Надра», зазнають  фінансових ускладнень.

Нестача замовлень, як наслідок — простої в роботі, затримки заробітної плати, незадоволення персоналу та плин кадрів, — це буденне сьогодення української геофізики.

Не бракує проблем в іншої української компанії — «Вікоіл Лтд». Володіння сучасними технологіями їй також не допомогло. Через нестачу замовлень компанія була вимушена звільнити майже 20% співробітників та оголосити простій, який триває другий місяць поспіль.

Все це діється на тлі численних вояжів в Україну іноземних конкурентів — варто зазначити появу в київських офісах видобувних компаній топ-менеджменту CGG, всесвітньо відомого геофізичного велетня.

Тож можна передбачити, що вітчизняні геологи виявилися не готовими на належному рівні зустріти прихід в Україну таких міжнародних нафтогазових компаній, як Shell, Chevron, Exxonmobil, Eni та інші.

Для України як держави вкрай важливо, щоб збором геологічних даних займалися в першу чергу вітчизняні фахівці, —  це загальносвітова практика. Кожна країна, де є підприємства відповідної кваліфікації, і Україна тут не виняток, прагне створити умови для роботи своїх компаній. Це не лише вигідно з економічної точки зору, це стосується національної безпеки, доступу до нових технологій через співпрацю з провідними світовими нафтогазовими корпораціями. Очевидно, що без підтримки уряду вітчизняним геологам буде непросто конкурувати з іноземцями за отримання контрактів навіть на території України.