Перший дзвіночок для Європи прозвучав ще кілька днів тому, коли навздогін за США та Канадою наявність йоду-131 зафіксували у повітрі служби Франції, Болгарії, Чехії і Фінляндії. Потім радіоактивні ізотопи "наслідили" в Німеччині, Шотландії, Білорусі. А 27 березня Державна інспекція ядерного регулювання офіційно зареєструвала наявність слідів йоду-131 з аварійної японської АЕС і на території нашої країни. На щастя, в мікроскопічній мінімально вимірюваній концентрації.

За словами головного інспектора з ядерної і радіаційної безпеки України Михайла Гашева, відповідно до Норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97) концентрація радіонуклідів в тисячі разів нижча за рівень, який вимагає реагування. Зокрема, допустима концентрація ізотопу йоду-131 для населення складає 4 Бк/м 3, ізотопу цезію-137 - 0,8 Бк/м 3. А зафіксовані показники, скажімо, ізотопу йоду-131 на рівні від 0,00005 Бк/м 3 до 0,000008 Бк/м 3.

У Державній інспекції ядерного регулювання запевняють: наші АЕС працюють у штатному режимі, контроль радіаційної обстановки здійснюється в режимі он-лайн - підвищення рівня потужності дози гамма-випромінювання в країні не спостерігається.

А цезій у нас свій

З іншим небезпечним ворогом - ізотопом цезію-137 ситуація дещо складніша. Фахівці стверджують, що додатковий вміст у повітрі цезію-137 японського походження в Україні встановити неможливо. У 30-кілометрових зонах спостереження навколо діючих АЕС аналізам заважає цезій-137 чорнобильського походження. Скажімо, у Київській області вміст цього ізотопу становить 4,4х10-5 Бк/м 3.

Зазначений радіоактивний елемент небезпечний ще й тим, що на відміну від йоду-131, період розпаду якого приблизно вісім діб, цезій-137 розпадається значно повільніше. Саме він сьогодні є основним дозоутворюючим радіонуклідом, який залишила "у спадок" найбільша техногенна катастрофа двадцятого століття.

І за прогнозами вчених, лише через 30 років після катастрофи показник забруднення грунтів цезієм-137 зменшиться вдвічі за рахунок природного напіврозпаду ядер. А для того, аби шкода від нього мінімізувалася, потрібно не менше 300 років.

Обережно: дари моря

Щойно у ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що радіаційна хмара з Японії досягла Європи і є небезпечною, італійський міністр охорони здоров'я Ферруччо Фаціо влаштував у прямому ефірі показове поїдання суші та сашимі. Після чого запевнив, що їжа в японських ресторанах цілком безпечна, оскільки продукція була або запакована до 11 березня, як-от соєвий соус, або ж проконтрольована санітарними службами, а отже, в будь-якому випадку безпечна.

Втім, зовсім безпечними бути не варто. Як вже повідомлялося, радіація з "Фукусіми-1" потрапила у прибережні води і ймовірність потрапляння її на наш стіл з морепродуктами, звісно, зросла. Японія оперативно заборонила вилов риби у забруднених водах. Та де гарантія, що те, що осяде, приміром, на водоростях, не потрапить харчовим ланцюжком через планктон на корм хижій рибі, яка мігрує?

Зауваження, що на українських прилавках імпортованої японської риби практично немає, слушне, та не зовсім. Адже на наших прилавках багато російських, китайських та в'єтнамських морепродуктів, а до цих країн японська забруднена вода значно ближче.

До речі, на наше запитання, як вплинуло означене вище на любителів східної кухні, в одному зі столичних японських ресторанів відповіли: на брак клієнтів поки що не скаржаться, але готові запропонувати безкоштовну послугу - офіціант прямо при вас може виміряти рівень радіації у страві кишеньковим дозиметром.

Медики, у свою чергу, стверджують: зовсім відмовлятися від багатих на йод продуктів не варто, адже його дефіцит негативно впливає на розвиток організму. Якщо вже справді хочете убезпечитися від шкідливого впливу, замініть екзотику на... цибулю. Адже вона також має у своєму складі цей мікроелемент.

ОФІЦІЙНО

Державна санітарно-епідеміологічна служба України посилила радіаційний контроль за товарами, що надходять із-за кордону. Зокрема, здійснюється постійний радіаційний контроль продуктів харчування, питної води та об'єктів навколишнього середовища, вимірюється гамма-фон.

Ці заходи здійснюються в рамках виконання "Комплексної програми здійснення державного санітарного нагляду в галузі радіаційної безпеки України, радіаційного моніторингу довкілля" установами та закладами Державної санітарно-епідеміологічної служби України із залученням науково-дослідних інститутів Національної академії медичних наук.

На сьогодні, за результатами досліджень, радіаційний стан на території України залишається стабільним. Перевищень гамма-фону та допустимих рівнів умісту радіонуклідів у продуктах харчування та питній воді на територіях, що не підпали під вплив наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, не зареєстровано.

За дорученням міністра охорони здоров'я Іллі Ємця голова Державної санітарно-епідеміологічної служби України Сергій Риженко провів селекторну нараду з головними державними санітарними лікарями регіонів.

Він доручив посилити радіаційний контроль за транспортними засобами, продуктами харчування та іншими товарами, що ввозяться із-за кордону на територію України, зокрема з територій, які могли зазнати радіоактивного забруднення в результаті ядерної аварії в Японії, повідомляє урядовий портал.

ДОВІДКА "УК"

Невідкладна допомога при забрудненні радіойодом полягає в дезактивації шкіри водою з милом, промиванні носоглотки і ротової порожнини. У разі потрапляння радіонуклідів в організм - прийом йодиду калію 0,2 г і йодиду натрію, сайодину 0,5 або перхлорату калію 0,25 г. Рвотні засоби або промивання кишківника. Відхаркувальні з повторним призначенням йодистих солей і тереостатиків. Багато пити і вживати сечогінні засоби.