В найближчі кілька років Україна може повністю відмовитися від імпорту газу з Росії, якщо чинний газовий контракт не буде переглянуто, заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров в інтерв’ю російським ЗМІ. 

«При такій ціні на газ ми скорочували й скорочуватимемо (споживання імпорту газу. — Ред.), а в перспективі, й це не порожні слова, Україна взагалі відмовиться від закупівель газу за такою ціною... Ну, найближчі десять років — це навіть багато. Гадаю, за таких темпів підвищення енергоефективності, скорочення обсягів споживання газу, переходу на альтернативні джерела, введення в експлуатацію своїх власних родовищ газу, збільшення видобутку газу ми реалізуємо це завдання набагато швидше», — сказав глава уряду, додавши, що висока ціна на російський газ відволікає серйозні ресурси від вирішення актуальніших і важливіших завдань.

Прем’єр-міністр також заявив: співробітництву нашої держави і з Євросоюзом, і з Митним союзом ніщо не заважає. «Я багато разів казав, що не можна протиставляти співпрацю України з Митним союзом співпраці з Європейським Союзом. Ми географічно, скажімо, історично перебуваємо між двома такими великими утвореннями… Нічого не перешкоджає для того, щоб здійснювати співпрацю в рамках ось таких двох серйозних договірно-правових баз — зона вільної торгівлі з Європейським Союзом, зона вільної торгівлі з Митним союзом», — зауважив Микола Азаров.

Говорячи про нещодавні випадки заборони ввезення продукції українських підприємств, зокрема Roshen, на територію Росії, глава уряду запропонував вирішувати такі питання згідно з міжнародними нормами, повідомляє УНІАН.

«Ми здійснюємо консультації на технічному рівні. Ви кажете, що продукція Roshen не відповідає якимось вимогам? Доведіть. Ви хочете провести інспекції на наших підприємствах? Проводьте відповідно до визнаних міжнародних норм, приміром, норм СОТ», — сказав Азаров. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»