На сьогодні Мінекономіки спільно з бізнесом розробило пакет законопроектів, що мають навести порядок у сфері інтелектуальної власності і збільшити дохід від неї у десятки разів.

Про це розповіла під час брифінгу перший заступник міністра економіки та торгівлі Юлія Ковалів. Зокрема урядовці планують поборотися з інтернет-піратством, де наша країна серед лідерів,  та патентним тролінгом. Уже розроблено три законопроекти.

«Є люди, які патентують речі загального вжитку, а потім вимагають роялті або гальмують ввезення таких речей в Україну через суди. Це створює недобросовісну конкуренцію і негативно впливає на наше бізнес-середовище», — уточнила Юлія Ковалів. За практикою  ЄС, яку імплементує Україна, можна буде подати апеляцію після видачі охоронного документа.

Законопроект про боротьбу з піратством в інтернеті має запобігти розміщенню нелегального контенту до суду з інформаційних ресурсів шляхом подання заявок, уточнила директор департаменту розвитку інновацій та інтелектуальної власності Мінекономрозвитку Олена Німіч.  Це практика ЄС. За оцінкою асоціацій, зниження на 10% піратства в інформаційних ресурсах дасть економію бюджету 100 мільйонів доларів. До того ж буде створено легальні робочі місця у галузі ІТ, програмуванні  тощо.

Ще одне питання, яке вирішуватимуть, — наведення ладу в галузі колективного управління  зі збиранням коштів з використання авторських прав і їх розподілом.

Третій законопроект спрямовано на врегулювання зборів авторських винагород у галузі колективного управління. Фактично українські та міжнародні автори не отримують винагород в Україні за використання їхнього авторського продукту, резюмувала Юлія Ковалів. Торік в Україні було зібрано лише  60  мільйонів гривень за використання авторських прав, тоді як у країнах-сусідках ринок колективного управління у десятки разів більший.  Ще одне питання — врегулювання спірних моментів із прав на програмне забезпечення та бази даних.

Європейська та Американська бізнес асоціації позитивно сприймають можливі законодавчі зміни. За словами голови Європейської Бізнес Асоціації Анни Дерев’янко, відкриття бази даних заяв  на патенти дасть змогу перевіряти продукти на новітність технологій. Тож за 2—6 місяців розробник оригінальної продукції  зможе зреагувати на тролінг. Крім того, за новаціями ІТ-компанії, які розробляють комп’ютерні програми, зможуть самостійно отримувати права власності, а не віддавати половину своїм співробітникам-розробникам. На кордоні мають сплачувати розподіл винагороди за приватну копію.

Представник Американської Бізнес Асоціації Олександр Мамуня наголосив на потребі сплати державними органами влади за програмне забезпечення, яке вони використовують. «Некрасиво, коли хтось, особливо держава, дозволяє собі використовувати програмне забезпечення без оплати розробникові», —  наголосив він, додавши, що держава має показати суспільству приклад поваги до прав інтелектуальної власності.

На сьогодні інтелектуальними правами здебільшого володіють іноземні компанії. Та в України все попереду. Адже  законопроекти фактично закладають основу власного  інноваційного виробництва в Україні та розвитку власної  Каліфорнії, Силіконової долини, продовжив думку експерт. «Чув, що бюджет штату дорівнює ВВП Російської Федерації з усіма її природними ресурсами, які вона експортує.  Цей приклад ілюструє, чому цим усім треба займатися», — резюмував він.